Повoдом одржане трибине у Новом Саду на тему „Актуелни положај Срба у Федерацији БиХ“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 03. октобра 2013. године одржана је трибина у сали Скупштине Града Новог Сада на тему „Актуелни положај Срба у Федерацији БиХ“. На трибини су пред око 80 присутних земљака говорили др. Ненад Стевандић, посланик у Народној Скупштини Републике Српске; Велимир Кунић, посланик у Представничком дому Парламента Федерације Босне и Херцеговине; Горан Бошњак, савјетник у Министарству за људска права и избјеглице БиХ; Урош Макић, начелник општине Грахово; Стевица Лукач, начелник општине Дрвар; Радован Марковић, начелник општине Гламоч и Душан Дошен, предсједавајући Скупштине општине Босански Петровац. На трибини је био присутан и посланик у Народној Скупштини Републике Српске Дарко Бањац. Трибину је водио предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта.

У првом дијелу трибине гости су говорили о тешком положају Срба у Федерацији БиХ; о попису становништва у БиХ; о потреби конкретне и активне подршке Србије и Републике Српске као кључног предуслова опстанка Срба у Федерацији БиХ, посебно у већински српским општинама Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац; о анстисрпској политици федералних и кантоналних власти; о потреби економског развоја наведених општина, о пљачкашкој приватизацији и др.

У другом дијелу дио присутних земљака је коментарисао ситуацију у Федерацији БиХ, говорећи о лошој безбедносној ситуацији за српске повратнике, забрани грмечке кориде од стране општине Сански Мост; о значају изградње регионалног пута Гламоч-Дрвар; о компликованим процедурама утврђивања радног стажа, о потреби отварања погона и радних мјеста; помагању повратничких удружења; што већем одласку држављана БиХ који живе у Србији на попис становништва у БиХ; спорој обнови кућа; о потреби електрификације српких села који су без струје; о проблему медијске блокаде и недостатка информација; укидању мјесних уреда у српким селима и др.

На крају трибине присутни гости су позвали све наше земљаке да се у што већем броју одазову на попис становништва који траје до 15. октобра 2013. године. Важно је истаћи да је довољно да један пунољетни члан домаћинства отпутује у свој завичај и попише остале чланове домаћинства. Једино што је потребно јесте да зна њихове ЈМБГ или барем датум рођења.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица