Повoдом одржаног Другог конгреса Привредникових стипендиста и српске омладине у Загребу Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 26. октобра 2013. године у Загребу, у Новинарском дому, одржан је Други конгрес Привредникових стипендиста и српске омладине с темом „Млади Срби у Хрватској: потрага за идентитетом“. Конгрес је одржан поводом 116. година од оснивања и 20. година од обнове рада Српског привредног друштва „Привредник“, као једна од најстаријих добротворних организација у Загребу. СКД „Привредник“ окупља и стипендира надарене ученике и студенте, посебно водећи бригу о оним слабијих материјалних могућности који потичу с ратом уништених подручја. На конгресу је учествовало преко 100 младих чланова „Привредника“ и његових симпатизера из читаве Републике Хрватске узраста од 16 до 30 година, представници других удружења младих као и угледни гости из области политике, привреде, образовања и дипломатије. Водитељ на конгресу био је проф. др. Игор Радека, предсједник Управног одбора СКД „Привредник“.

Конгресу су се обратили предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић, предсједник СКД „Привредник“ Никола Лунић, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Александар Чотрић и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта. На конгресу су, између осталих, били присутни амбасадор Србије у Загребу Станимир Вукићевић заједно са особљем амбасаде, предсједник Заједнице Срба Хрватске Светозар Ливада, бивши потпредсједник Владе Хрватске Слободан Узелац, изасланик предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца Милан Ераковић, дожупан Карловачке жупаније из редова српске заједнице Синиша Љубојевић, директор Српске православне опште гиманзије „Кантакузина Катарина Бранковић“ протојереј-ставрофор Слободан Лалић и др.

Миодраг Линта је на почетку излагања поздравио све присутне у име предсједника Народне скупштине Небојше Стефановића и пожелио успјешан рад делегатима Конгреса. Линта је, између осталог, рекао да Привредникови стипендисти и представнци српске омладине својим дјеловањем шаљу три поруке: 1) да желе сачувати свој српски национални идентитет; 2) да одбацују полиитку да су Срби реметилачки фактор и колективни кривци за рат већ фактор мира, стабилности и међусоног поштовања и уважавања; 3) да Срби у Хрватској морају да имају иста права као и остали грађани Хрватске у законодавству и посебно у пракси. Такође, Линта је затражио да хрватски предсједник Јосиповић подржи идеју сталног дијалога између двије државе. То значи да треба убрзати рад постојећих 6 међудржавних комисија и радних група (ратни злочини, нестали, пензије, повратак културних добара, мањине, границе), основати међудржавну комисију за имплементацију Анекса Г тј. за повратак одузете или узурпиране имовине и обновити рад некадашње југословенско-хрватске комисије за накнаду штете за уништену, оштећену и несталу имовину. Линта је говорио о суђењу Мили Дакићу које има политичку позадину, хапшењима 12 Срба из села Трпиња, српског повратника Марка Царевића и бившег официра ЈНА Слободана Дотлића. На крају излагања Линта је изразио незадовољство због чињенице да су посланик Чотрић и он 50 минута задржани на граничном прелазу Бајаково без објашњења.

Након уводног дијела Конгреса организован је свечани пријем нове генерације Привредникових стипендиста. Затим је извршен избор Радног предсједништва који су чинили млади људи. Након тога започео је радни дио Конгреса у коме су одржана четири предавања: др. Филип Шкиљан из Загреба одржао је предавање на тему „Идедтитет Срба у Хрватској: примјери из праксе“; др. Андреј Фајгељ из Новог Сада одржао је предавање на тему „Србин и грађанин Хрватске“; др. Антон Вукелић из Загреба одржао је предавање на тему „ Дискриминација при запошљавању по националној основи у Хрватској“ и др. Мирко Сужњевић из Глине је одржао предавање на тему „Тежак аспект идентитета: бити Србин у Хрватској. “. Након сваког предавања остављена је могућност дискусије о идентитету Срба у Хрватској. На крају конгреса предсједник СКД „Привредник“ Никола Лунић свечано затворио конгрес.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица