Повoдом 50-тог минутног задржавања два народна посланика у Скупштини Србије Александра Чотрића и Миодрага Линте на граничном прелазу Бајаково од стране хрватске полиције Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује непримијерено понашање хрватске полиције која је њеног предсједника Миодрага Линту и предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Александра Ћотрића задржала 50 минута на граничном прелазу Бајаково. Народни посланици Чотрић и Линта су службеним возилом Владе Србије и дипломатским пасошима стигли на гранични прелаз Бајаково у 14.15 часова а одобрење за наставак пута за Загреб су добили тек у 15.05 часова. За то вријеме поред њих је пасошку контролу прошло 5-6 возила са српским регистарским таблицама и несметано наставило пут кроз Хрватску. Тек након интервенције генералног конзула Србије у Вуковару Живорада Симића Линти и Чотрићу су враћени пасоши и дозвовљено им је да наставе пут према Загребу.

Коалиција удружења избјеглица сматра понижавајућом и неприхватњивом изјаву потпарола хрватске полиције Јелене Бикић да с обзиром да је Хрватска чланица Европске уније, гранична контрола може потрајати, „па је тако било и у случају господина Линте“, гдје је контрола трајала 38 минута. Наведеном изјавом хрватска полиција шаље јасну поруку да сматра да није у питању дипломатски скандал и да је нормално да се на овакав начин односи према представнивцима српских институција. Такође, наведена изјава значи да хрватска полиција даје себи за право да и у наредном периоду понови исто према народном посланику Миодрагу Линти с циљем да покуша да га застраши и одврати од његове борбе за рјешавање 14 кључних проблема избјеглих и прогнаних Срба и српских повратника.

Коалиција удружења избјеглица тражи од Министарства спољних послова Србије да хитно упути званични протест Министарству вањских послова Хрватске и затражи објашњење због чега су народни посланици Чотрић и Линта задржани на граничном прелазу Бајаково 50 минута од стране хрватске полиције. Такође, тражимо да Министарсво вањских послова Хрватске упути јавно извињење народним посланицима Александру Чотрићу и Миодрагу Линти због непримјереног понашања хрватске полиције.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица