Повoдом одржане трибине у Београду на тему „Друштвени и економски развој Источне Херцеговине – стање и перспективе“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 04. новембра 2013. године одржана је трибина у сали Скупштине Нови Београд на тему „Друштевни и економски развој Источне Херцеговине – стање и перспективе“ . На трибини су пред око 100 присутних Херцеговаца и земљака из других крајева говорили Славко Вучуревић, градоначелник Требиња; Момчило Шиљеговић, начелник општине Невесиње и предсједавајући Савеза општина Источне Херцеговине; Милан Радмиловић, начелник општине Гацко; Веско Будимчић, начелник општине Љубиње; Радован Палавестра, начелник општине Источни Мостар и Ненад Абрамовић, начелник општине Берковићи. Нажалост, на трибину се није одазвао Миљан Алексић, начелник општине Билећа. На трибини су од гостију из Источне Херцеговине били присутни извршни директор Савеза општина источне Херцеговине и предсједник Скупштине општине Гацко Јован Ковачевић и секретар Савеза општина Источне Херцеговине Александра Ћузулан. Трибину је водио народни посланик Миодраг Линта.

У првом дијелу трибине градоначелник Требиња и присутни начелници општина су говорили о тешкој социјално-економској ситуацији у Источној Херцеговини; о великој незапослености; о исељевању младих из регије; о маћехинском односу Владе Републике Српске према Источној Херцеговини; о уништавању појединих предузећа; о чињеници да од 30 милиона марака прихода од Хидроелектране на Требишљици 26 милиона одлази из регије (2 милиона марака иде за Требиње и 2 милиона за Билећу); о значају децентрализације Републике Српске за развој регије; о коришћењу природних ресурса од стране Херцеговаца; о потреби да се оснује Фонд за развој Источне Херцеговине и да се плански подстиче развој регије; о значају да се ускоро изради Стратегија развоја Источне Херцеговине; о могућностима развоја пољопривреде и вјетро и соларне енергије.

У другом дијелу трибине присутнима су се обратили Драган Вуканић, предсједник Градске општине Вождовац; Угљеша Мрдић, савјетник министра правде и државне управе Николе Селаковића и дио присутних учесника који су говорили о важности организовања екскурзија за дјецу и младе и помагању сиромашној дјеци и младима у процесу школовања; о хитној изради Стратегије развоја Источне Херцеговине; о активирању стручњака из Србије; о потреби да се израде конкретни пројекти и програми за Источну Херцеговину; о значају изградње инфраструктуре као предуслову развоја Истичне Херцеговине; о потреби коришћења Попова поља; о значају братимљења општина Источне Херцеговине и општина и градова у Србији за продубљивање сарадње (примјер братимљења Зрењанина и Требиња); о значају изградње аутопута Ужице – вишеград- Фоча-Требиње-Херцег Нови; о хрватској стратегији да шири зоне свог утицаја; о потреби да се не забораве српске жртве и да се изгради Меморијални центар Херцеговине и др.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица