Повoдом одлуке одборника Градског вијећа Вуковара да се из Статута града Вуковара избаци српски језик и ћирилица Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује одлуку Градског вијећа Вуковара којом су из Статута Града Вуковара избачени српски језик и ћирилично писмо. Наведени чин је један у низу догађаја којим се шаље порука да Срби нису добродошли у Хвратској и да им је најбоље да се асимилују или да напусте Хрватску.

Коалиција удружења избјеглица тражи да Влада Хрватске поништи одлуку Градског вијећа Вуковар јер је у супротности са Уставним законом о правима националних мањина. У наведеном закону и законима који из њега произлазе, Срби имају право на слободну употребу српског језика и ћириличног писма у општинама и градовима гдје их је више од 33 одсто према попису становништва. Према резултатима пописа из 2011. године Срби то право треба да остваре у 21 општини и два града – Вуковару и Врбовском. Уставни закон је спроведен у свега 7 општина.

Коалиција удружења избјелгица апелује на Европску унију да осуди последња догађања са антисрпском позадином и да јасно стави до знања Хрватској да, као њена чланица, има обавезу да поштује темељне европске вриједности: владавина права, толеранција и поштовање националног и културног идентитета мањина. Апелујемо да друге међународне организације, посебно на Савјет Европе и ОСЦЕ, да учине исто.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта