Поводом одржаног Округлог стола Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије на тему „Посљедице ратова деведесетих из угла породица жртава“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта, био је у својству народног посланика и замјеника предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, један од учесника на округлом столу под називом „Посљедице ратова деведесетих из угла породица жртава“ са нагласком на права породица несталих и погинулих Срба на подручју држава насталих распадом Југославије и на подручју Косова и Метохије који је одржан 07. јула 2014. године у Медија центру у Београду. Међу учесницима су били Вељко Одаловић, предсједник Комисије за нестала лица Владе Србије; Бруно Векарић, замјеник тужиоца за ратне злочине Србије; Јово Бакић, професор на Филoзoфском факултету у Београду, Саво Штрбац, директор Веритаса и др. Модератор је био Драган Пјевач, предсједник Координације српских удружења породица несталих.

Линта је у свом излагању, између осталог, рекао да је потребно јаче и снажније инсиситрати да Хрватска ексхумира посмртне остатке Срба из познатих гробних мјеста и идентификује посмртне остатке Срба који се налазе у Заводу за судску медицину у Загребу. Поред тога потребно је да јаче и снажније инсистирати да се успоставе исти стандарди у суђењима за ратне злочине јер на хрватској, бошњачкој и албанској стани нема политичке воље да се процесуирају одговорни за злочине над Србима. Посебан проблем, према Линти, јесу честа хапшења Срба на основу потјерница загребачке канцеларије Интерпола чији је циљ застрашивање и одвраћање од повратка протјераних Срба. Од 2001. године, када је отворена канцеларија Интерпола у Загребу до данас ухапшено је, на основу потјерница, 136 Срба широм свијета. Линта је истакао да наше Министарство правде и Тужилашто за ратне злочине мора активније радити на рјешавњу овог проблема јер је неприхватљиво да протјерани Срби не могу да уживају једно од темељних људских права: слободу кретања. На крају излагања Линта је рекао да ће предложити својим колегама да се на исту тему током септембра или октобра одржи округли сто или јавно слушање у Скупштини Србије.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица