ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКА КОАЛИЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ИЗБЈЕГЛИЦА МИОДРАГА ЛИНТЕ МИНИСТРУ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ РАНКУ ОСТОЈИЋУ ПОВОДОМ НЕЗАКОНИТОГ БРИСАЊА СРБА ИЗ ЕВИДЕНЦИЈЕ ПРЕБИВАЛИШТА И НОВЧАНОГ КАЖЊАВАЊА ХРВАТСКИХ ДРЖАВЉАНА КОЈИ ПРИВРЕМЕНО ЖИВЕ У СРБИЈИ И УПРАВЉАЈУ ВОЗИЛИМА СРПСКИХ РЕГИСТАРСКИХ ОЗНАКА У ХРВАТСКОЈ

Поштовани господине Остојић,

Дана 06.06.2014. године упутио сам писмо предсједнику Владе Хрватске Зорану Милановићу у коме сам изнио примјере дугогодишње дискриминације коју чине службеници Министарства унутрашњих послова у полицијским управама и станицама и хрватским конзулатима у Београду и Суботици према грађанима српске националности у вези пребивалишта. Према нашим подацима у периоду од 1991. до краја 2013. године Министарство унутрашњих послова Републике Хрватске је на незаконит начин избрисало из евиденције хрватског пребивалишта преко 50.000 Срба. Желим да истакнем да службеници у појединим полицијским управама и станицама у Републици Хрватској и конзулатима у Београду и Суботици и даље врше притисак на избјегле Србе да, ако имају држављанство Републике Србије и српску личну карту, у том случају морају одјавити пребивалиште у Републици Хрватској и поништити хрватску личну карту. У хрватском Закону о пребивалишту нигдје не пише да посједовање држављанства Србије и српске личне карте спречава избјегле Србе да пријаве привремени одлазак изван Републике Хрватске на пет година. Дана 17. 06. 2014. године шеф кабинета хрватског премијера Томислав Сауцха доставио Вам је Отворено писмо које сам послао господину Милановићу 06.06.2014. године с молбом да ми, у оквиру својих надлежности, одговорите на моје тврдње. Нажалост, још увијек нисам од Вас добио одговор.

Поред наведеног проблема, желим да истакнем бројне случајеве да хрватски службеници на граници третирају хрватске држављане српске националности који привремено живе у Републици Србији, а који у Републику Хрватску улазе управљајући возилима српских регистарских ознака, да су починили царински прекршај. Хрватски службеници траже од хрватских држављана српске националности, који имају два пребивалишта, да морају да се одрекну хрватске личне карте или чине царински прекршај ако управљају возилима српских регистарских возила на подручју Хрватске. То значи да морају да плате прекршајну казну у висини од 5.000 куна или око 700 евра и да још плате, по други пут, царину на наведено возило представља дискриминацију. Желим да истакнем примјер Живка Бабића коме је хрватска полиција у сриједу 09. јула 2014. године на граничном прелазу Стара Градишка око 12 часова, приликом уласка из Босне и Херцеговине у Хрватску, одузела возило са српским регистарским ознакама и тренутно се налази у царинарници у Славонском Броду. Живку Бабићу је речено да мора да плати царину на одузето возило (Шкода Октавиа) у висини 29.300 куна или око 4.100 евра и још 5.000 куна или око 700 евра прекршајне казне за царински прекршај. Сматрамо да је у питању незаконито понашање хрватских службеника јер нигдје не стоји да држављанин Хрватске који има хрватско пребивалиште не смије управљати возилом страних таблица. Истовремено, у Хрватској има доста возила са америчким и канадским ознакама и ознакама других држава чији власници немају проблема са хрватском полицијом. Дакле, хрватска полиција спречава да Срби управљају возилима са српским регистарским таблицама на подручју Хрватске само због тога јер имају хрватске личне карте а живе привремено у иностранству. Желим да Вас, још једном, подсјетим да хрватски Закон о пребивалишту омогућава да хрватски држављани који живе у иностранству имају право да задрже хрватске личне карте.

Поштовани господне Остојић,

Тражим од Вас да Министарство унутрашњих послова Републике Хрватске донесе Правилник за полицијске управе и станице и дипломатско-конзуларна представништва којим би се прецизно утврдило шест начина (обнова, стамбено збрињавање, школовање, посао, лијечење и издржавање старих и незапослених лица) на основу којих би хрватски држављани који живе у иностранству могли да регулишу, без притисака и пријетњи, привремени одлазак изван Републике Хрватске на 5 година и на тај начин задрже хрватску личну карту.

Тражим од Вас да Министарство унутрашњих послова да јасну инструкцију својим службеницима на граници да хрватски држављани српске националности који привремено живе у Србији, а имају хрватску личну карту, могу слободно да управљају возилима српских регистарских ознака у Хрватској тј. да не чине царински прекршај и да не морају, још једном, да плаћају царину и прекршајну казну. У складу са тим тражим од Вас да се Живку Бабићу врати његово одузето возило без плаћања царине и прекршајне казне.

Тражим од Вас да сваком грађанину, коме се одобри привремени одлазак изван Хрватске, полицијска управа или станица обавезно, као доказ, изда Потврду о привременом одласку изван Хрватске до 5 година. Имамо случајеве да је појединим грађанима одобрен привремени одлазак изван Хрватске али службеници у полицијској управи или станици му нису издали потврду. Имамо и позитивне случајеве да су о појединим полицијским управама или станицама у Хрватској службеници издали потврду грађанима којима је одобрен привремени одлазак изван Хрватске.

Тражим од Вас да се утврди начин регулисања привременог одласка изван Хрватске за бивше носиоце станарског права који су имали пребивалиште на стану до почетка рата. Станарско право на стану у коме су живјели до почетка рата им је одузето и сад имају проблем да пријаве пребивалиште у Хрватској на другој адреси. Ако се пријаве на било којој другој адреси, на којој нису живјели до рата, та адреса ће бити третирана, по закону, као фиктивна.

Тражим од Вас да Министарство унутрашњих послова Хрватске, по службеној дужности, изврши поновни упис свих незаконито брисаних грађана српске националноси из евиденције хрватског пребивалишта од 1991. године до данас.

На крају очекујем да ми, у разумном року, одговорите на моје писмо, као и да ми, у складу са дописом шефа кабинета хрватског премијера Томислава Сауцхе, одговорите на писмо од 06.06.2014. године. Са садржајем овог писма упознао сам Министарство спољних послова Републике Србије.

С поштовањем,

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта