Поводом устоличења новога митрополита загребачко-љубљанског Порфирија Коалиицја удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Нови митрополит загребачко-љубљански Порфирије преузео је 13. јула 2014. године истоимену епархију Српске православне цркве. На крају трочасовне свечаности у Саборној вркви Преображења Господњег у Загребу, која је почела богослужењем, а наставила се обредом увођења у службу, митрополит Порфирије примио је жезло епархије од поглавара СПЦ-а патријарха Иринеја. Новоизабрани митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју. Гимназију је завршио у Новом Саду, замонашен је у манастиру Високи Дечани, а дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1986. године. Изабран је за Епископа јегарског, викара Епахије бачке 1999. године.

Свечаности су присуствовала 22 поглавара православних цркава, поглавар Кипарске цркве и Антиохијске православне цркве из Сирије. Католичку цркву представљали су загребачки надбискуп Јосип Бозанић, апостолски нунције Алесандро Ерико, надбискуп љубљански Маријан Липовшек, београдски надбискуп Хочевар. Из Републике Србије свечаности су присуствовали изасланица предсједника Републике Јасмина Митровић-Марић, потпредсједник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар правде и државне управе Никола Селаковић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта.

Свечаности су присуствовали и предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, предсједник Српског културног друштва „Просвјета“ Чедомир Вишњић, предсједник Српског привредног друштва „Привредник“ Никола Лунић, предсједник Скупштине Републике Српске Игор Радојичић, Градоначелник Загреба Милан Бандић, бивши фудбалер Црвене звезде Душан Савић, бивши кошаркаш Дејан Томашевић и др. Послије свечаности у хотелу Westin присутнима су се придружили предсједник Хрватске Иво Јосиповић и предсједник Хрватског сабора Јосип Леко.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица