Поводом одлуке Хрватке да изда европски налог за хапшење Милана Мартића Коалииција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да је одлука Хрватске да изда европски налог за хапшење Милана Мартића, који тренутно издржава 35-годишњу казну у Естонији коју му је досудио Хашки трибунал за ракетирање Загреба, показује да Хрватска не жели да успостави односе међусобног поштовања са Србијом и да није спремна да се суочи са својом прошлошћу. У Хрватској нико није осуђен за бројне злочине над Србима за вријеме рата по хрватским градовима и за вријеме и послије хрватских операција „Откос“ у западној Славонији 1991. године, „Бљесак“, „Олуја“, „Масленица“ и „Миљевачки плато“ или су пресуде минималне а сада се хоће судити Милану Мартићу и за ракетирање Карловца и Јастребарског маја 1995. године у коме није било људских жртава. Такође, од 2001. године до данас на основу потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу на захтјев хрватског правосуђа због наводно почињених ратних злочина ухапшено је 140 Срба у циљу застрашивања да се не враћају својим кућама или да не могу да слободну путују и живе у трећим земљама.

Коалиција удружења избјеглица сматра да је у Хрватској и даље доминантна лажна теза да су Срби агресори и злочинци а Хрвати ослободиоци и жртве. Због тога су на дјелу двоструки аршини у суђењима за ратне злочине а хрватско правосуђе је и даље етнички мотивисано. Ово је један у низу примјера да Хрватска није заслужила да затвори преговоре са Европском унијом о Поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ 30. јуна 2011. године и да потпише приступни говор са Европском унијом 9. децембра 2012. године. Нажалост, бивши предсједник Србије Борис Тадић и бивша Влада Мирка Цветковића су активно подржавали Хрватску на европском путу а одбили су да подрже стотине хиљада протјераних сународника који су само тражили да Хрватска врати њихова одузета имовинска, стечена статусна права, да процесуира одговорне за ратне злочине, да поштује српске жртве и да ексхумира посмртне остатке убијених Срба који се налазе на познатим гробним мјестима, идентификује и преда породицама жртава.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта