Поводом састанка предсjедникa Одбора за дијаспору и Србе у региону Јанкa Веселиновићa и замјеника предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодрага Линте са чланом Одбора за миграције, избjеглице и расељена лица Парламентарне скупштине Савјета Европе и извјестиоцем ПС СЕ на тему „Демократско учешће дијаспоре“ Андреом Ригонијем, који у циљу израде извештаја борави у дводневној посети Републици Србији Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсjедник Одбора за дијаспору и Србе у региону Јанко Веселиновић је истакао да је Србија међу земљама које имају највећу дијаспору у односу на број становника. Јачање односа матичне државе са дијаспором и Србима у региону, као и побољшање услова за њихово учење језика и очување писма, културе, традиције и верског идентитета, представљају приоритете рада Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Замјеник предсjедникa Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта је истакао да се не смије заборавити проблем избјеглих и интерно расељених лица. Линта је рекао да у Србији живи преко 300.000 протјераних Срба из Хрватске од који 32.000 има избјеглички статус и преко 200.000 протјераних Срба из Босне и Херцеговине (Федерација БиХ) од који 11.000 има избјеглички статус и око 210.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије. Велика већина протјераних Срба, посебно из Хрватске, нису остварили своја основна људска права.

Линта је предао извјестиоцу ПС СЕ Андреу Ригонију Петицију избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске у којој се наводи 12 кључних проблема и Извјештај о одузимању српске имовине у Хрватској на 18 страна који се налази на сајту Коалиције. Он је апеловао на господина Ригонија да подржи иницијативу да Парламентарна скупштина Савјета Европе усвоји Резолуцију о поштовању људских права избјеглих и расељених лица којом би се тражило од држава региона да ријеше имовинске и бројне друге проблеме оштећених грађана. Господин Ригони је дао обећање да ће подржати поменуту иницијативу. Саговорници су се сложили да би било од значаја да се то питање покрене и на Одбору за миграције, избjеглице и расељена лица Парламентарне скупштине Савjета Европе, чији је Ригони члан. Парламентарна скупштина Савјета Европе се састаје 4 пута годишње.

Извjестилац ПС СЕ Ригони се током разговора интересовао и за статус, положај и заштиту права припадника националних мањина у Србији. Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Јанко Веселиновић је истакао да је Народна скупштина 2009. године донела Закон о националним савјетима националних мањина, који омогућава самоуправу националним мањинама и да је у нормативном смислу положај националних мањина у Србији у складу са међународним стандардима.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица