Поводом одржаног парастоса, изјаве вицепремијера Александра Вучића и медијских наступа Миодрага Линте, а у вези обиљежавања 18. годишњице страдања и прогона Срба у војно-полицијској акцији „Олуја“, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Представници чланица Коалиције удружења избјелица предвођени Миодрагом Линтом присутвовали су у великом броју парастосу поводом 18. годишњице страдања Срба у хрватској операцији „Олуја“ који је одржан у цркви Светог Марка. Парастосу су присустовали, између осталих, предсједник Народне скупштине Небојша Стефановић, вицепремијер Владе Србије Александар Вучић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта. Након одржаног парастоса делегација Коалиције удружења предвођена Миодрагом Линтом је у Ташмајданском парку положила вијенац на спомен плочу страдалим Србима у ратовима на простору бивше Југославије.

Вицепремијер Александар Вучић апеловао је, послије одржаног парастоса жртвама војне акције „Олује“, на међународну заједницу да одговорни за тај злочин буду кажњени и оцијенио да ће апел бити јачи онолико колико је њена снага већа. Вучић је оцијенио да је данас тужан дан за цијелу Србију и све Србе ма гдје они живјели и поручио да Србија не може да заборави највеће етничко чишћење почињено послије Другог свјетског рата. Такође, рекао је да „једина поука коју можемо да извучемо је да морамо да створимо моћну и јаку Србију јер једино на тај начин можемо да помогнемо нашем народну ма гдје он био“. Вицепремијер Вучић је посебно истакао да очекује од Хрватске да коначно крене са исплатом заосталих а неисплаћених пензија, да се ријеши питање станарских права и да се ради на повраћају отетог земљишта.

Активности Коалиције удружења избјеглица су, у значајној мјери, испратили електронски медији. Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта био је 01. августа гост у једносатној емисији Политикон која се емитије на ТВ Палма Плус. Дана 03. августа у вечерњем дневнику РТС-а у 19.30 часова објављено је Саопштење за јавност Коалиције удружења избјеглица. Дана 04. августа Миодраг Линта био је гост Јутарњег дневника РТС-а испред цркве Светог Марка, затим гост Јутарњег програма ТВ Пинк и емисије Седмица на Радио Београду 1. Дана 05. августа Миодраг Линта био је гост Јутарњег програма SKY+, затим дневника ТВ Хепи у 18 часова и коначно емисије ОКО на РТС-y која је емитује у 23 часа заједно са историчарем Оливером Антићем и последњим градоначелником Града Книна Драгом Ковачевићем.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица