Поводом устоличења владике Атанасија Раките за епископа бихаћко-петровачке епархије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 11. августа 2013. године Његова светост патријарх српски Иринеј у храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу устоличио је за епископа бихаћко- петровачке епархије владику Атанасија Ракиту. Прије свечаног устоличења, патријарх српски Иринеј служио је Свету архијерејску литургију, уз учешће великог броја епископа, свештенства и монаштва Српске православне цркве.

Свечаном чину присуствовали су, између осталих, министар правде и државне управе Републике Србије Никола Селаковић; изасланица председника Републике Србије Станислава Пак; саветница председника Републике Србије Јасмина Митровић Марић; шеф кабиента председника Нардоне скупштине Републике Србије Небојша Пешић; члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије Миодраг Линта; представници крајишких удружења који су дошли на устоличење организовано аутобусом (Миле Шапић; Милан Кецман, Жарко Гајић, Драган Дивјак и други), представници власти Републике Српске и БиХ, представници католичке и муслиманске вјере као и велики број правосланих вјерника.

Новоустоличени владика Атанасије Ракита рекао је да је епархија територијално велика, али да има само 40.000 вјерника и то махом старих људи који су се вратили из избјеглиштва и додао „Међутим подсјећам да је ова епархија већа него што се очима види. Убрајам у њу и све оне који су одавде отишли у далеку Аустралију, Америку, земље западне Европе, као и оне упокојене, који су мир нашли код Бога“. Владика је истакао да епархију преузима у добром стању али и да још много тога треба да се поправи. „Много је још порушеног, нарочито много у људским душама, много тога има да се поправи“.

Након устоличења владика Атанасије примио је честитке и поздраве од присутних званичника и вјерника. Од званичника из Србије владици Атанасију су избор за епископа бихаћко-петровачке епархије јавно, пред преко 500 присутних гостију, честитали и пожељели успјех у раду министар правде и државне управе Никола Селаковић и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Р. Србије Миодраг Линта

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица