Поводом конференције под називом „Дани Херцеговине“ која је одржана у Требињу од 15. до 17. августа Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Циљ конференције био је промоција привредних потенцијала Херцеговине и Горњег Подриња, али и Републике Српске у цјелини, те привлачење страних инвеститора и отварање нових радних мјеста. Учешће у конференцији узели су и угледни домаћи и страни привредници или представници привредника који су са присутнима подијелили своја искуства на пољу развоја локалних заједница (пластеничка пољопривреда, управљање отпадом, соларни панели и др.) Осим економских, конференција је имала и друге друштвене циљеве у погледу промоције и очувања културних и других вриједности и традиције овог дијела Републике Српске.

Домаћини и носиоци иницијативе за покретање и организовање конференције „Дани Херцеговине“ биле су општине источне Херцеговине и Горњег Подриња (Билећа, Берковићи, Чајниче, Фоча, Гацко, Ново Горажде, Источни Мостар, Калиновик, Љубиње, Невесиње, Рогатица, Рудо, Требиње и Вишеград). Конференцији је присуствовао, између осталих, и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије Миодраг Линта, представници власти из Средњебанатског и других округа из Србије, као и представници херцеговачких и крајишких удружења на челу са Урошем Милојевићем и Милом Шапићем. Конференција је званично отворена 15. августа у Дому културе обраћањем организатора и наступом више културно. умјетничких друштава.

На почетку другог Дана конференције организаторима и учесницима се обратио Миодраг Линта који је присутне поздравио у име предсједника Народне скупштине Србије Небојше Стефановића и Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије и пожелио успјешан рад и испуњење поставњених циљева конференције. Након тога одржана је пленарна сједница Савеза општина источне Херцеговине и Горњег Подриња којој је предсједавао Градоначелник Требиња Славко Вучуревић; Затим је одржана презентација општина Горњег Подриња (Ново Горажде, Рогатица, Вишеград, Чајниче, Фоча, Рудо и Калиновик)- На крају дана организовано је разгледање Града Требиња.

Трећег дана конференције млади магистар географије и туристички водич Јелена Ковачевић је одржала презентацију под називом „Туристички потенцијали регије Источне Херцеговине“. Након тога одржана је презентација општина источне Херцеговине (Билећа, Берковићи, Љубиње, Гацко, Источни Мостар, Невесиња и Требиње), као и презентација партнера kонференције: тј. Привредне коморе Републике Српске и Туристичке организације Републике Српске. Затим је одржан округли сто на тему „Нова национална парадигма – морална обнова као услов економских и друштвених промјена“ . На крају дана организована је посјета манастиру Грачаница, на брду изнад Требиња.

На крају конференције Миодраг Линта рекао је Гроначелнику Требиња и присутним предсједницима општина Источне Херцеговине и Горњег Подриња да ће у наредном периоду покренути инцијативу да се сазове посебна сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије на којој би се расправљало о ситуацији у наведеној регији и начинима рјешавања бројних проблема. Присутни представници локалне власти дали су пуну подршку наведеној иницијативи.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица