Поводом одржане 138. Невесињске олимпијаде Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

На Братачком лугу код Невесиња одржан је 18. августа 2013. пред 10.000 гледалаца, централни дио традиционлане манифестације под називом Невесињска олимпијада. За осам такмичарских дана преко 1.200 спортиста такмичило се у 38. дисциплина, а они најбољи освојили су медаље и вриједне новчане награде. Последњег дана такмичења одржана су такмичења у традиционалним и витешким дисциплинама (трка у џаку, трка с јајетом у кашици, пењање на стуб, скок у даљ, скок у вис с мјеста, скакање на мијех, трчање на брвну, бој на брвну, бацање камена с рамена, потезање клипа, повлачење канапа и др.), као и трка коња у три категорије (расни, арапски и брдско-босански).

Двочлана делегација Коалиције удружења избјеглица (Миодраг Линта и Миле Шапић) пратила је такмичења на Невесињској олимпијади у присуству министра просвјете и културе Републике Српске Горана Мутабџије, начелника општине Невесиње Момчила Шиљеговића и предсједника Удружења Херцеговаца и пријатеља Херцеговине из Клека (општина Зрењанин) Уроша Милојевића. Манифестацији су присуствовали представници власти из средњебанатског округа и Удружења Херцеговаца и њихових потомака у Војводини из Новог Сада (Јованка Иванишевић) и бројни други гости из Србије.

Прије заједничког ручка који је, за преко 100 гостију и званица, приредио начелник Невесиња Момчило Шиљеговић, народни посланик Миодраг Линта је поздравио све присутне у име предсједника Народне скупштине Републике Србије Небојше Стефановића и Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије и истакао да је Невесињска олимпијада прави примјер како српски народ у Херцеговини чува своју традицију, обичаје и културу. Невесњска олимпијада, која је старија од савремених олимпијских игара, увршћена је на УНЕСКО Прелиминарну листу нематеријалног културног наслијеђа од завичаја за човјечанство.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица