Поводом прославе Преображења Господњег у манастиру Крка, код Кистања, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

На празник Преображења (19. 8. 2013. године) на сведалматинском сабору православних Срба Његово Преосвештентво Епископ далматински Г. Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки. Вечерњим богусложењем (18 08. 2013.. године) у манастиру почео је сведалматински сабор. И ове године окупило се више хињада Срба из Хрватске, Србије, Републике Српске и других земаља широм свијета.

Сабору у манастиру Крки су присуствовали Александар Толнауер, председник Савјета националних мањина Републике Хрватске, Миодраг Линта, посланик у Народној скупштини Републике Србије, Владимир Тодић, стручни саветник у Канцеларији за односе са Црквама и верским заједницама Републике Србије, председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, начелници општина Кистање и Ервеник са својим сарадницима, Миле Шапић, представник Коалиије удружења избјеглица и други угледни гости.

У својој беседи Епископ Фотије је поздравио присутни народ нагласивши да је на овај велики празник Господ Исус Христос показао славу свога божанства. Ту су били присутни и његови ученици Петар, Јаков и Јован и они су учествовали у том догађају колико су били способни. Епископ Фотије је рекао да се празник Преображења Господњег веома дуго прославља у манастиру Крки,као и код православних Срба у Далмацији.

Након Свете Литургије и малог културно-умјетничког програма за све присутне и многобројни народ приређена је трпеза љубави у манастирској трпезарији. Миодраг Линта обратио се присутним с нагласком да се ради на постизању консенсуса у циљевима и начинима дјеловања између представника Срба из Хрватске и представника избјеглих и прогнаих Срба који живе у Србији. Линта је, као позитиван примјер, навео недавну сједницу Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије на тему „Актуелни положај Срба у Хрватској у контексту европских интеграција“ и истакао да ће покренути иницијативу да се сазове нова сједница Одбора на коју ће бити позвани замјеници жупана, начелници општина и замјеници начелника градова и општина из редова српске заједнице.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица