Поводом одржаног Петог Крајишког Вишебоја у Банатском Великом Селу (општина Кикинда) Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта био је присутан на Петом Крајишком вишебоју који је одржан у суботу 19. јула 2014. године у Банатском Великом Селу (општина Кикинда). На манифестацији је било присутно преко 1000 гледалаца. Миодраг Линта се, у својству замјеника предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, обратио учесницима и посјетиоцима и свечано отворио Пети крајишки вишебој. Међу присутним је био и народни посланик из Кикинде Светислав Вукмирица.

Такмичарски дио почео је трком најмађих у џаковима. На такмичењу у традиционалним крајишким играма надметало се 8 екипа у 11 дисциплина: трка у џаку, трка по брвну, скок у даљ из мјеста, скок у вис из мјеста, обарање руку, пењање уз стожину, претезање штапа, бацање камена са рамена, ношење џакова, држање џакова и надвлачење канапом. Поред екипних награда, организатори манифестације, Удружење „Крајишки вишебој“, припремили су медаље за освајаче прва три мјеста у појединачним дисциплинама. Поред спортских игара организовано је и такмичење у кувању пасуља, гдје су се најбоље представили гости из мокринског Добровољног ватрогасног друштва.

Најбоља у укупном пласману била је екипа „Џими комерц“ из Пригревице (општина Апатин) с аукупно освојених 900 бодова. На другом мјесту била је екипа „Стефан и Див“ из Ужица са 640 бодова. 100 бодова мање на трећем мјесту завршили су Мајкани из Банатског Карађорђева (општина Зрењанин). Новосадска екипа Завичајни дани Лединци узели су четврто мјесто са 380 бодова. Пето мјесто узела је комшијска екипа Новокозарчани са 380 бодова, а на шестом мјесту су завршили домаћини, екипа Крајишници, са 320 бодова. Екипа америчког фудбала Мамути завршила је учешће на седмој позицији са 280 бодова. Последње мјесто заузела је екипа Бушачи компаније НИС са 40 бодова.

У Банатском Великом Селу као и околним селима (Наково, Нови Козарци, Банатско Карађорђево и др.) живи преко 90% народа који је родом или поријеклом из Крајине, досељених у овај равничарски крај на граници са Румунијом током колонизације послије другог Свјетског рата или протјераних из Хрватске и Федерације БиХ након грађанског рата 90-тих година па је то и опредијелило организаторе да манифестацији дају име Крајишки вишебој. Поред овога идеја је била да овај догађај подсјети становнике села на своје коријене који су далеко у Крајини и на тај начин их анимира да се окупе у што већем броју уз старе крајишке пјесме, игре и традиционалне спортове.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица