Поводом одржаног састанка у Влади Србије на тему рјешавања проблема 530 избјегличких и домаћих породица који су корисници СИРП програма Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 15. априла 2015. године у Влади Србије одржан је, на иницијативу предсједникa Коалиције удружења избјеглица Миодрага Линте, састанак на тему правичног рјешавања проблема 530 породица, корисника СИРП програма који живе у шест градова (Ниш, Чачак, Краљево, Ваљево, Крагујевац, Панчево) и општини Стара Пазова. Састанку су, поред Линте, присуствовали потпредсједница Владе и министарка грађавинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин, државни секретари Александра Дамњановић (код госпође Михајловић) и Негован Станковић (код господина Вулина) и координатор Асоцијације станара седам градова Дубравко Чеко.

Линта је присутне министре и друге учеснике састанка упознао са чињеницом да око 3000 избјегличких породица, чији су станови изграђени средствима међународних и домаћих донација је, на основу Закона о избјеглицама из маја 2010. године, добило право откупа. Нажалост, то право је ускраћено корисницима програма становања и трајне интеграције избјеглица (СИРП програм) у седам локалних самоуправа чији су станови изграђени средствима италијанске Владе. Због тога, 530 породица већ преко 6 година живе у неизвјесности у вези свог стамбеног статуса.

Линта је замолио госпођу Михајловић и господина Вулина да се корисницима СИРП програма, такође, омогући право откупа по одредбама Закона о избјелгицама, да се у откупну цијену урачуна претходно плаћена закупнина, да се право откупа из законa о избјеглицама примјени и на породице домаћег становништва који су корисници СИРП програма и да се на породице које не желе откуп примјени закупнина из закона о избјеглицама која је неколико пута мања од важеће. Координатор Aсоцијације станара седам градова Дубравко Чеко је у свом излагању дао подршку Линтиним захтјевима.

Госпођа Михајловић и господин Вулин су подржали нaведене захтjеве. Договорено је да се формира радна група која ће предложити начин рјешавања проблема откупа и да се организује нови састанак на који ће госпођа Михајловић и господин Вулин позвати градоначелнике шест градова (Ниш, Чачак, Краљево, Ваљево, Крагујевац, Панчево) и предсједника општине Стара Пазова с циљем да се коначно на правичан начин ријеши дугогодишњи проблем 530 породица, корисника СИРП програма.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица