Поводом чињенице да су хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић и хрватски премијер Зоран Милановић најавили прославу 20-годишњице агресорске акције „Олуја“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица одбацује историјску лаж хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић и хрватског премијера Зорана Милановића да је „Олуја“ била ослбодилачка, легитимна и праведна акција. Акција „Олуја“ је била агресорска и нелегитимна акција на заштићену зону Уједињених нација јер њен примарни циљ није био успостава територијалног интегритета Хрвастке већ протјеривање Срба. У пресуди Међународног суга правде у Хагу, по хрватској тужби и српској противтужби, недвосмислено је констатовано да је током и послије хрватске акције Олуја“ извршен масован злочин над Србима и да се не може говорити о законитој акцији усмјереној на ослобађање територија.

Коалиција удружења избјеглица позива Европску унију да захтјева од Хрватске да коначно почне извршавати обавезе које је преузела потписивањем Уговора о приступању са ЕУ новембра 2011. године, а које се односе на процесуирање ратих злочина и да престане славити „Олују“. Подсјећамо на чињеницу да у Хрватској постоји само једна правоснажна пресуда за злочине над Србима у акцији „Олуја“ тј. за убијство двоје стараца у селу Прокљан (општина Скрадин) и једног ратног заробљеника у селу Мандићи, поред Кистања. Такође, подјећамо да је Хрватски хелсински одбор урадио извјештај у коме је навео да је током и послије акције „Олуја“ убијено 677 српских цивила. Веома се лако може закључити да за 675 страдалих српских цивила још нико није правоснажно осуђен. Ако би Хрватска наставила овим темпом да процесуира ратне злочине против Срба требало би да прођу хиљаде година да српске жртве дочекају правду.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта