Поводом чињенице да је посланик Социјадемократске партије у њемачком парламенту Јосип Јуратовић изјавио да треба укинути маљинске листе у Хрватској и да је министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин идиот Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује увредљиву и непристојну изјаву посланика Социјадемократске партије у њемачком парламенту Јосипа Јуратовића да је министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин идиот. Позивамо господина Јуратовића да се јавно извини господину Вулину због наведене изјаве. У супротном, ако то не учини, сматрамо да господин Јуратовић неће више имати морални кредилитет да буде извјестилац њемачке Социјалдемокрастке партије за југоисточну Европу у њемачком Будестагу.

Коалиција удружења избјеглица не слаже се са ставом Јосипа Јуратовића да би у Хрватској требало укинути мањинске листе односно укинути припадницима националних мањина законско право на осам гарантованих посланичких мјеста у Хрватском сабору, од којих три имају Срби. Непризнавање политичких права мањина је израз тежње да се оне асимилују или да се припадници националних мањина посматрају искључиво као грађани који имају бирачко право као и припадници већинског народа. Чињенице показују да права мањина у Хрватској, посебно Срба, још нису остварена, као и да према припадницима националних мањина, посебно према Србима, постоји висок степен нетолеранције. На крају, Хрватска није дефинисана као грађанска држава. него као национална држава хрватског народа и припадника националних мањина. Због свега наведеног веома је лако закључити да су мањинске листе на изборима за Хрватски сабор један од механизама очувања националног идентитета припадника националних мањина у Хрватској.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта