Поводом oбиљежавања Дана сјећања на жртве холокауста. геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да је Дан сјећања на жртве холокауста. геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату који се данас обиљежава у спомен подручју Доња Градина прилика да признамо да нисмо довољно учинили да се огромне жртве нашег народа заштите од заборава. Због таквог односа нисмо били у могућности да утичемо на међународну јавност да боље схвати узроке грађанског рата на простору бивше Југославије деведесетих година када је српски народ опет био највећи страдалник.

Коалиција удружења избјеглица снажно подржава идеју о подизању меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. вијеку по узору на Јад Вашем у Јерусалиму. Циљеви Меморијалног центра би били да се прикупљају имена жртава геноцида, фотографије и документа о геноциду, изјаве и снимци сведочења преживјелих и њихових потомака; да се чува сјећање на жртве геноцида кроз одржавање редовних комеморација; да се организују научна истраживања, семинари, симпозијуми и међународне конференције. Меморијални центар би у свом саставу требало, између осталог, да има научни институт, музеј, сталне поставке, библиотеку, архив, издавачку кућу и едукативни центар. Тако би Србија на званичан начин одала спомен својим жртвама и престала бити једна од ријетких земаља у Европи која нема свој Меморијални центар.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта