Поводом изјаве хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да наметање и форсирање ћирилице у Вуковару на натписима јавних установа отвара старе ране Хрватима у том граду који су претрпели страдања Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица осуђује изјаву хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да наметање и форсирање ћирилице у Вуковару на натписима јавних установа отвара старе ране Хрватима у том граду који су претрпели страдања. Наведеном изјавом хрватска предсједница позива на кршење Уставног закона о правима националних мањина из 2002. године који гарантује слободну употребу српског језика и ћирилице у Вуковару и још 22 локалне самоуправе гдје је учешће Србе преко 33 посто у укупном становништву. Спровођење Уставног закона је дио европских обавеза Хрватске јер је за отварање преговора о Поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ јуна 2010. године Влада морала да изради акциони план за спровођење тог документа. Поред тога, Колинда Грабар Китаровић игнорише чињеницу да до почетка рата у Вуковару није било убијстава Хрвата, али јесте Срба и да Хрватска и даље не признаје српске жртве.

Коалиција удружења избјеглица подсјећа хрватску предсједницу и бившу догогодишњу чланицу ХДЗ-а Колинду Грабар Китаровић да је Градско вијеће Вуковара јула 2009. године донијело Статут Града Вуковара којим је уведена слободна употреба српског језика и ћирилице у том граду. За усвајање наведеног Статута гласали су, поред одборника Самосталне демократске српске странке, и одборници Хрватске демократске заједнице и Хрватске странке права. Поставља се питање како ХДЗ-у и хрватским бранитељима 2009. и 2010. године није сметала ћирлилица у Вуковару а почела је да им смета након 01. јула 2013. године када је Хрватска примљена у чланство Европске уније? Одговор је веома јасан. Хрватска демократска заједница никад није одустала од програма етничког чишћења Срба.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта