Поводом одлуке хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да сама, без пратње и медија, посјети Спомен подручје Јасеновац Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица je непријатно изненађена одлуком хрватске предсједнице Колинде Гарбар Китаровић да сама, без пратње и медија, посјети Спомен подручје Јасеновац и упише се у књигу утисака а затим пошаље писану изјаву медијима без јасног одређивања о карактеру НДХ и о ономе шта се десило у Јасеновцу. Очекивали смо да хрватска предсједница посјети Јесеновац са својим сарадницима и одржи говор којим ће послати поруку да је НДХ била злочиначка творевина и да се у Јасеновцу десио геноцид над Србима и Ромима и холокауст над Јеврејима. Такође, очекивали смо да хрватска предсједница у свом говору осуди релативизовање усташтва, негирање или умањивање злочина геноцида, пјевање усташких пјесама и узвикивање усташког поздрава „За дом спремни“ на спортским утакмицама и концертима народне музике.

Коалиција удружења избјеглица се апсолутно не слаже да дијелом текста који је Колинда Грабар Китаровић уписала у књигу утисака да се Хрватска с правом поноси са својим постигнућима у заштити људских и мањинских права. Хрватска треба да се стиди чињенице да се двије деценије од завршетка рата и даље систематски крше људска и мањинска права Срба и не чини ништа да се покрене економски развој крајишког подручја. Жалосна је чињеница да Срби не могу да поврате своје отете станове, куће, земљу и не могу да добију накнаду штете за уништену имовину, да им се не исплаћују заостале пензије и девизна штедња и не признаје дио радног стажа, да не могу да користе српско писмо и ћирилицу у јавном животу, да се не признају српске жртве и не процесуирају хрватски злочинци већ се славе као хероји.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта