Поводом обиљежавања 70. годишњице пробоја логораша из усташког логора смрти која је одржана у Јасеновцу Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља дио говора хрватког премијера Милановића, на обиљежавању 70. годишњице пробоја логораша из усташког логора смрти која је одржана у Јасеновцу, да данашња Хрватска није насљедница Независне државе Хрватске. Хрватски премијер није није рекао истину да је хрватски народ отишао у партизане да заштити Србе над којима је, према његовим ријечима, провођен зулум. Чињенице недвосмислено показују да хрватски народ у првим годинама рата није бранио Србе. Такође, важно је нагласити да над Србима није провођен зулум него је почињен геноцид у складу са доктрином усташког режима да трећину Срба треба побити, трећину покатоличити и трећину иселити.

Коалиција удружења избјеглица жели упознати премијера Милановића са истраживањем професора на Филозофском факултету у Загребу Иве Голдшајна да је у партизанским јединицама на подручју Хрватске крајем 1941. године било отприлике 77 посто Срба и 21,5 посто Хрвата. До септембра 1943. године удио Хрвата је порастао на 34 посто. Тек након капитулације Италије почео је масовнији прилив Хрвата у партизанске јединице. Крајем рата припадници партизанских јединица на подручју Хрватске, према професору Голдшајну, били су 61 посто Хрвати, 29 посто Срби а остаило су били припадници националних мањина.

Коалиција удружења избјелгица је очекивала од хрватског премијера Милановића да у свом говору јасно каже да је маја 1944. године у Топуском на Кордуну одржано Треће засједање ЗАВНОХ-а на коме, између осталог, усвојена Декларација о основним правима грађана Демократске Хрватске. Наведеном декларацијом Срби у Хрватској су због своје бројности и огромног доприноса за антифашистичку борбу постали конституван народ заједно са Хрватима што значи да су били равноправни у сваком погледу. Након вишестраначких избора Хрватски сабор је крајем 1990. године донио Устав којим је Србима укинута конститутивност и сведени су на националну мањину. Такође, очекивали смо да хрватски премијер у свом говору јасно осуди чињеницу да су тзв. Божићним Уставом Срби били потпуно обесправљени јер им нису нису била гарантована чак ни мањинска права. Нажалост, од тога није било ништа.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта