ИЗВЈЕШТАЈ СА ДРУГОГ САСТАНКА У ВЛАДИ СРБИЈЕ НА ТЕМУ РЈЕШАВАЊА ПРОБЛЕМА 530 ПОРОДИЦА КОЈИ СУ КОРИСНИЦИ СИРП ПРОГРАМА

Дана 29. априла 2015. године у Влади Србије одржан је други састанак на тему правичног рјешавања проблема 530 породица, корисника СИРП програма који живе у шест градова (Ниш, Чачак, Краљево, Ваљево, Крагујевац, Панчево) и општини Стара Пазова. Састанку су, у име Владе Србије, присуствовали министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин, државни секретар Александра Дамњановић у име потпредсједницe Владе и министаркe грађавинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоранe Михајловић и државни секретар Негован Станковић (код господина Вулина). У име корисника СИРП програма био је присутан кооринатор Дубравко Чеко и предсједник Коалиције удружења избјеглица и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

Састанку су, на основу договора са првог састанка, присуствовали и представници из шест локалних самоуправа: Ниш (замјеник Градоначелника Љубивоје Славковић и повјереник за избјеглице Борис Нужда); Краљево (Градоначелник Томислав Илић и предсједник Градске стамбене агенције Миодраг Вујевић); Чачак (замјеник Градоначелника Раденко Луковић и предсједник Градске стамбене агенције Милан Драшкић); Ваљево (помоћник Градоначелника Милорад Илић и начелница Градске управе за друштвене дјелатности, финансије и имовинске послове Јелица Стојановић); Панчево (члан Градског вијећа Сузана Јовановић, предсједник Градске стамбене агенције Александар Бркић и повјереник за избјеглице Зоран Граовац); Стара Пазова (предсједник општине Ђорђе Радиновић и директор Општинске стамбене агенције Марко Крвжић). Састанку се нису одазвали представници Града Крагујевца. .

Миодраг Линта је, као и на првом састанку, присутне представнике Владе и локалних самопурава упознао са чињеницом да око 3000 избјегличких породица, чији су станови изграђени средствима међународних и домаћих донација је, на основу Закона о избјеглицама из маја 2010. године, добило право откупа. Нажалост, то право је ускраћено корисницима програма становања и трајне интеграције избјеглица (СИРП програм) у наведених седам локалних самоуправа чији су станови изграђени средствима италијанске Владе. .

Линта, још једном, замолио господина Вулина и прусутне државне секретаре, као званичне представике Владе Србије, да се корисницима СИРП програма омогући право откупа по одредбама Закона о избјелгицама, да се у откупну цијену урачуна претходно плаћена закупнина, да се право откупа из законa о избјеглицама примјени и на породице домаћег становништва који су корисници СИРП програма. Посебно је затражио од замјеника Градоначелика Чачка Раденка Луковића, помоћника Градоначелника Ваљева Милорада Илића и члана Градског вијећа Панчево Сузане Јовановић, али и од представника осталих локалних самоуправа, да се обуставе све радње везано за деложације станара који нису плаћали закупнине што је са њихове стране и прихваћено.

Господин Вулин, присутни државни секретари и представници локалних самоуправа су подржали горе нaведене захтjеве. Закључено је да ће веома брзо бити формирана радна група која треба до 01. јуна 2015. године да предложи неопходне измјене и допуне закона. Такође, представници Владе Србије су рекли да одлука Уставног суда неће представљати препреку приликом проналажења правичног рјешења проблема корисника СИРП програма и реализације горе наведених захтјева.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица