Поводом обиљежавања 20. годишњице страдања и прогона Срба у хрватској акцији „Бљесак“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Коалиције удружења избјеглица и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта присустовао je 01. маја 2015. године у Градишки обиљежавању 20. годишњице страдања и прогона Срба из Западне Славоније током хрватске акције „Бљесак“ 1995. године. У Градишки су били присутни, између осталих, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и Владика славонски Јован. Организатор обиљежавања је било Удружење протјераних Срба из западне Славоније које води Крста Жарковић.

Линта је присуствао парастосу за страдале Србе из западне Славоније који је служен у цркви Покрова Пресвете Богородице са почетком у 9 часова.. Након парастоса Линта је положио венац на спомен плочу страдалим Србима из западне Славоније а затим се обратио присутним земљацима заједно са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком. Послије обраћања Милорад Додик, Младен Иванић, Миодраг Линта и представници више удружења су са средине моста у ријеку Саву спустили вијенцe.

Линта је у свом обраћању изразио огорчење да ни двије деценије послије окончања рата у Хрватској још увијек нема политичке воље да се казне наредбодавци и починиоци стравичних злочина над Србима. Он је нагласио да и даље на овим просторима и у унутар центара моћи у међународној заједници присутна теза да су Срби агресори и злочинци а да су Хрвати, Бошњаци и албанци жртве и ослободиоци. Линта сматра да неће бити могуће говорити о успостављању међусобног поштовања и уважавања међу народима који живе на простору бивше Југославије док год буде присутна ова матрица. Такође, Линта је истакао да је задатак и обавеза Срба да се стално сјећају својих жртава и поручио да главну одговорност за грађански рат у Хрватској сноси режим Фрање Туђмана чији је главни циљ био стварање етнички чисте хрватске државе.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица