Поводом изјаве хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да правда није стигла оне који су осмислили идеју о Великој Србији Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује као провокацију изјаву хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да правда није стигла оне који су осмислили идеју о Великој Србији. Права истина је да правда није стигла Туђмана и његове сараднике јер су се залагали за идеју етнички чисте хрватске државе. Тзв. Домовински рат није био никакав ослободилачки и обрамбени рат већ удружени злочиначки подухват чији је примарни циљ био протјеривање Срба са својих вјековних огњишта. О томе је свој суд рекло Претресно вијеће Хађког трибунала и Међународни суд правде у Хагу. То што је неко моћан у међународној заједници извршио притисак на Жалбено вијеће Хашког трубунала да се ослободе хрватски генерали Готовина и Маркач и акција „Олуја прогласи легитимном акцијом не мијења суштину ствари.

Коалиција удружења избјеглица сматра да Колинда Грабар Китаровић и хрватски народ морају да се суоче са злочиначким карактером тзв. Домовинског рата, да процесуирају наредбодавце и извршиоце за бројне злочине над Србима, да врате отета имовинска и друга права протјераним Србима и да признају и српске а не само хрватске жртве. Препоручујемо Колинди Грабар Китаровић да пажљиво прочита књигу првог министра унутрашњих послова у Туђмановној Влади и једног од оснивача ХДЗ-а Јосипа Бољковца „Истина мора изаћи ван“. У наведеној књизи Јосип Бољковац низом чињеница потрђује кључну реченицу из говора Фрање Туђмана на Тргу Бана Јелачића из маја 1992. године да рата у Хрватској не би било да га Хрватска није жељела. Суочавање хрватског народа за истином о грађанском рату је један од предуслова међусобног уважавања и поштовања и успоставе трајног мира на подручју западног Балкана.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта