Поводом изјаве предсједнице Хрватске конзервативне странке и посланице у Европском парламенту Руже Томашић да ће јако пуно Срба из Хрватске морати ићи у Србију Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује као профашистичку и проусташку изјаву предсједнице Хрватске конзервативне странке и посланице у Европском парламенту Руже Томашић да ако Хрватска почне чистити своје двориште јако пуно Срба из Хрватске ће морати ићи у Србију. Ружа Томашић овом и претходним изјавама отворено позива на насиље, линч и говор мржње према преосталим Србима у Хрватској. Поред тога, њене изјаве само потврђују да веома жали што њен политички узор Фраљо Туђман није још деведесетих година протјерао и оно мало Срба што их је остало у Хрватској. Реторика Руже Томашић представља јак емотивни ударац и изазива огорчење код жртава српске националности који су прошли патње деведесетих година.

Коалиција удружења избјеглица позива предсједника Европског парламента Мартина Шулца да јавно осуди фашистичке изјаве Руже Томашић и покрене иницијативу да Европски парламент усвоји Резолуцију којом ће најстроже осудити неприхватљиво и непримјерено понашање Руже Томашић и затражити да јавно реагују сви они који прихватају европске вриједности и стандарде. Такође, позивамо Хрватску да јасно осуди понашање Руже Томашић кроз усвајање Декларације у Хрватском сабору како би се у старту зауставило насиље према преосталим Србима у Хрватској и покренуо процес повратка отетих имовинских и других права стотинама хиљада протјераних Срба.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта04