Поводом чињенице да је скупштина Града Београда 05. маја 2015. године расписала општи, јавни и анонимни конкурс за ликовно, архитектонско и урбанистичко рјешење споменика „Српском народу и грађанима Србије страдалим за отаџбину у оружаним сукобима од 1990. године на простору бивше Југославије“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља одлуку скупштине Града Београда да 05. маја 2015. године распише општи, јавни и анонимни конкурс за ликовно, архитектонско и урбанистичко рјешење споменика „Српском народу и грађанима Србије страдалим за отаџбину у оружаним сукобима од 1990. године на простору бивше Југославије“ и споменичког простора. Споменик треба да се постави на мјесту постојећег „Вјечног пламена“ на Ушћу у Београду. Заинтересовани учесници конкурса могу да се упознају са конкурсном документацијом на сајту Града Београда (www.beograd.rs) у рубрици „Градски огласи, конкурси и тендери) све вријеме трајања конкурса. Радови се предају у Музеју Југославије (Улица Богићева бр.6) од 3 до 5. јула 2015. године. Петочлана конкурсна комисија, коју чине два академска вајара, академски сликар, градски урбаниста и помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, треба да објави резултате конкурса до 1. августа 2015. године. У року од 15 дана по објављивању резултата конкурса, биће организована изкожба свих пристиглих радова.

Коалиција удружења избјеглица изражава захвалност челницима Града Београда који су подржали нашу иницијативу о подизању споменика којим ће коначно на достојан начин бити одата почаст страдалим Србима деведесетих година на простору бивше Југославије. На основу наше иницијативе Скупштина Града Београда је на сједници од 25. гебруара 2015. године донијела одлуку о подизању споменика, као и одлуку о оснивању Одбора за подизање споменика. Очекујемо да 4. августа ове године, поводом обиљежавања 20 година од страдања и прогона Срба у хрватској акцији „Олуја“, на мјесту „Вјечног пламена“ на Ушћу у Београду буде постављен камен темељац за подизање споменика „Српском народу и грађанима Србије страдалим за отаџбину у оружаним сукобима од 1990. године на простору бивше Југославије“ уз присуство највиших званичника наше државе. Такође, очекујемо да, након одабира најбољег идејног рјешења, споменик буде изграђен у разумном временском року а затим и свечано отворен.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица