Поводом чињенице да је Влада Хрватске донијела одлуку о оснивању Одбора за обиљежавање 20. годишњице војно-полицијске акције „Олуја“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује да одлука Владе Хрватске о оснивању Одбора за обиљежавање 20. годишњице војно-полицијске акције „Олуја“ представља антиевропски чин. Чињенице показују да је Хрватска једина држава Европске уније која скоро двије деценије слави злочин над дијелом својих грађана српске националности. Хрватска власт, опозиција и бранитељи се слажу у веома мало ствари а једна од њих јесте да треба прослављати злочиначку акцију “Олуја“ којом је протјерано преко 220.000 Срба и убијено више од 1.200 српских цивила. У прослави злочина над Србима слажу се Колинда Грабар Китаровић, Зоран Милановић, Весна Пусић, Томислав Карамарко, Ружа Томашић, Mарко Перковић Томсон, Бранимир Главаш и други.

Коалиција удружења избјеглица апелује на Европску комисију и Европски парламент да не дозволе да једна њена чланица слави масовни злочин над дијелом својим грађана и да траже да Хрватска коначно почне испуњавати обавезе коју је преузела потписивањем Уговора о приступању са Европском унијом новембра 2011. године. Једна од тих обавеза односи се на процесуирање ратних злочина. У претходне три и по године од потписивања Уговора о приступању Хрватска је подигла само једну оптужницу против припадника хрватских оружаних снага. У питању је Рајко Кричковић због убијства три члана српске породице Совиљ у селу Кијане код Грачаца. Оно што је интересантно јесте чињеница да је Рајко Кричковић Србин по националности. Овим се жели послати лажна порука да Хрвати нису чинили злочине над Србима у грађанском рату у Хрватској већ да су само Срби, као припадници хрватских оружаних снага, убијали српске цивиле.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта