Одговор потпредсједника Коалиције удружења избјеглица Миле Шапића на неистине које су изнесене у тексту „Приватизација свих проблема избеглих“

У тексту „Приватизација свих проблема избеглих“, који је објављен 07. маја 2015. године у Вашем листу изнесено је низ неистина од стране представника три избјегличка удружења Саве Штрбца. Раде Матијаша и Милојка Будимира на рачун Коалиције удружења избјеглица и њеног предсједника и народног посланика Миодрага Линте.

Прво, неистинита је тврдња Саве Штрбцa и Милојка Будимира да је Миодраг Линта приватизовао организацију на чијем је челу, да су је напустили готово сви људи и да је остало тек неколико послушника. Миодраг Линта је на оснивачкој скупштини Коалиције удружења избјеглица која је одржана 2008. године изабран за предсједника а 2102. године је поново изабран на четврогодишњи мандат у складу са нашим статутом и демократском процедуром. Коалиција удружења избјеглица је 2008. године основана од стране 43 избјегличка удружења а тренутно окупља 45 избјегличких и других удружења чији су предсједници потписали изјаву о приступању и овјерили печатом. Ми ћемо копије поменутих 45 Изјава о приступању доставити на увид редакцији Вечерњих новости. Тражимо од предсједника Асоцијације избјегличких удружења, који тврди да окупља 30 организација, да копије Изјава о приступању исто достави на увид редакцији Вечерњих новости. Нажалост, Милојко Будимир обмањује јавност јер добро знамо да не окупља 30 избјегличких организација у својој Асоцијацији избјегличких удружења. Ако се покаже тачним наша тврдња тражимо да се Саво Штрбаци Милојко Будимир јавно извине Коалицији удружења избјеглица и њеном предсједнику Миодрагу Линти.

Друго, неистинита је тврдња Саве Штрбца да је Миодраг Линта послао писмо РТ Републике Српске у којем им наређује да у сваку наредну емисију која се бави избјегличким проблемима морају њега да позову. Позивамо Саву Штрбца да достави поменуто писмо на увид редакцији Вечерњих новости. и одмах ћемо покренути процес смјене Миодрага Линте са мјеста предсједника Коалиције удружења избјеглица. Ако се покаже као тачно да Линта није послао никакво писмо тражимо да се Саво Штрбац јавно извини Коалицији удружења избјеглица и њеном предсједнику Миодрагу Линти.

Треће, неистинита је тврдња Саве Штрбца и Милојка Будимира да се Миодраг Линта борио против захтјева за враћање станарских права протјераних Срба из Хрватске и да се залагао за тзв. програм стамбеног збрињавања тј. додјелу алтернативних станова. Преко 2000 бивших носилаца станарског права су сами поднијели захтјев за алтернативне станове у Хрватској јер су видјели да међународна заједnица не жели да изврши пристисак на Хрватску да протјераним Србима врати отета станарска права. Смијешно је и помислити да је Миодраг Линта могао утицати на државну политику Хрватске тј. спречити званични Загреб да врати протјраним Србима отета станарска права. Веома је ружно од Саве Штрбца и Милојка Будимира да за своје неистините тврдње траже покриће у покојном потпредсједнику Владе Србије Јовану Кркобабићу. Позивамо Саву Штврбца и Милојка Будимира да доставе редакцији Вечерњих новости само једну изјаву Миодрага Линте којом је био против враћања станарских права и одмах ћемо покренути процес његове смјене са мјеста предсједника Коалиције удружења избјеглица. Ако се покаже да то није тачно тражимо да се Саво Штрбац и Милојко Будимир јавно извине Коалицији удружења избјеглица и њеном предсједнику Миодрагу Линти.

Четврто, нестинита је тврдња Саве Штврба и Милојка Будимира да је Миодраг Линта злоупотребио потписе преко 70.000 избјеглица, који су потписали подршку Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске крајем 2010. године и у првој половини 2011. године, у страначке сврхе и да се учланио у Српску напредну странку. Са жаљењем морам констатовати да је удружење Веритас, на чијем је челу Саво Штрбац, једно од ријетких удружења које није 2010. године потписало Петицију а сада брине о тој истој Петицији. Миодраг Линта никад у јавности потписнике поменуте Петиције није представио као гласаче СНС нити је постао члан СНС. Нека Саво Штрбац и Милојко Будимир доставе доказе и одмах ћемо покренути процес његове смјене са мјеста предсједника Коалиције удружења избјеглица. Ако се покаже да су Саво Штрбац и Милојко Будимир и овај пут говорили неистину тражимо да се јавно извине Коалицији удружења избјеглица и њеном предсједнику Миодрагу Линти.

Пето, неистинита је тврдња Саве Штрбца и Милојка Будимира да Миодраг Линта не дозвољава ником да даје изјаве и да се чврсто држи свих функција. Миодраг Линта је више пута на сједницама Главног одбора рекао да ако се већином гласова не усвоји његов тромјесечни извјештај о раду да ће то значити да је изгубио неповјерење и да је спреман да истог тренутка сазове ванредну Скупштину Коалиције удружења избјеглица која ће бирати новог предсједника. Линта никада није рекао на сједницама Предсједништва и Главног одбора да нико осим њега не може да даје изјаве у јавности или пише саопштења за јавност.

Шесто, нестинита је тврдња Раде Матијаша да се Модраг Линта мијеша у све и да његове изјаве губе сваки смисао. Линта има пуну подршку Предсједништва и Главног одбора Коалиције удружења избјеглица што се тиче његових иступа у јавности јер су у складу са програмским активностима наше организације.

Седмо, поставља се питање откуд право Сави Штрбцу, Милојку Будимиру и Ради Матијашу да се мијешају у рад Коалиције удружења избјеглица када удружења којима су на челу нису њене чланице? Милојко Будимир је предсједник кровне организације Асоцијације избјегличких удружења и истовремено предсједник Удружења Срба из Хрватске које је чланица Асоцијације. Раде Матијаш је предсједник Демократске иницијативе за Книн које је исто чланица Асоцијације избјегличких удружења. Саво Штрбац је предсједник удружења „Веритас“ које није чланицa ни наше Коалиције ни Будимирове Асоцијације али је очигледно у блиским односима са њимa.

Осмо, поставља с0е питање како је исправно да у јавности у име Веритаса увијек наступа Саво Штрбац; у име Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир а у име Демократске иницијативе за Книн Раде Матијаш а није испрввно када у име Коалциије удружења у јавности наступа Миодраг Линта? У најмању руку неозбиљна је прича Саве Штрбца да људи напуштају Коалицију удружења избјеглица а неће да напише да његово удружење Веритас чине он и његова секретарица.

Из свега наведеног недвосмислено се може закључити да су напади Саве Штрбца, Милојка Будимира и Раде Матијаша на Коалицију удружења избјеглица и њеног предсједника Миодрага Линту неутемељени и неосновани и да су главни разлози тих напада њихове сујете и материјални интереси. Нажалост, имамо још таквих Крајишника међу нашим земљацима. Позивамо, по ко зна који пут, наведену господу да у први план ставе општи интерес и да прихвате нашу испружену руку за дијалог и сарадњу. Без обзира на њихов одговор, Коалиција удружења избјеглица и њен предсједник Миодраг Линта наставиће борбу на повратак отетих права протјераних Срба и других оштених грађана у Хрватској и Федерацији БиХ, као и за рјешавање стамбених и других питања у процесу интеграције у Србији.

Потпредсједник Коалиције удружења избјеглица
Миле Шапић

  • Текст екипе Вечерњих новости – Приватизација свих проблема избеглих