Поводом одржавања посебне сједнице Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије на тему „Актуелни положај Срба у Федерацији БиХ“ (04. октобар 2013.) и организовања трибина у Новом Саду (03. октобар 2013.) и Београду (04. октобар 2013.) за грађане на наведену тему Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 04. октобра 2013. gодине (петак) са почетком у 12 часова биће одржана посебна сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије. На сједници ће се разматрати једина тачка дневног реда „Актуелни положај Срба у Федерацији БиХ“ . На сједницу су позвани српски представници у институцијама Босне и Херцеговине, Федерације БиХ, као и начелници општина Дрвар, Гламоч. Грахово и предсједници Скупштина општина Босански Петровац, Сански Мост и Равно. На сједницу су позвани и представници више министарстава и других институција Владе Републике Србије. Иницијатива за сазивање ове сједнице потекла је од Коалциије удружења избјеглица.

Поводом одржавања горе наведене сједнице биће одржане двије трибине у Новом Саду и Београду с циљем да наши земљаци који су родом и поријеклом са подручја Босне и Херцеговине и други заинтересовани грађани имају прилике да чују српске представнике о положају Срба у Федерацији БиХ.

Дана 03. октобра 2013. године (четвртак) биће одржана трибина у сали Скупштине Града Новог Сада, ул. Жарка Зрењанина бр.2 (преко пута Бановине) са почетком у 18 часова на тему „Актуелни положај Срба у Федерацији БиХ“.На трибини треба да говоре представници Срба у институцијама БиХ и Федерације БиХ, као и начелници општина Дрвар, Грахово, Гламоч и председници Скупштина општина Босански Петровац и Сански Мост. Трибина се организује за наше земљаке који живе у Новом Саду и околним општинама и градовима.

Дана 04. октобра 2013. године (петак) биће одржана трибина у сали општине Нови Београд, ул. Булевар Михајла Пупина 167, са почетком у 18 часова на тему „ Актуелни положај Срба у Федерацији БиХ“. На трибини треба да говоре представници Срба у институцијама БиХ и Федерације БиХ, као и начелници општина Дрвар, Грахово, Гламоч и председници Скупштина општина Босански Петровац и Сански Мост. Трибина се организује за наше земљаке који живе у Београду и околним општинама и градовима.

Позивам све наше земљаке који су родом и поријеклом са подручја Босне и Херцеговине и друге заинтересоване грађане да дођу у што већем броју дођу на трибине у Београду и Новом Саду.

У прилогу вам шаљем позив који је предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије Александар Чотрић упутио на горе наведене адресе.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
НАРОДНА СКУПШТИНА
Одбор за дијаспору и Србе у региону
09 Број:06-2/349-13
18. септембар 2013. године
Б е о г р а д

МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
– Министар Иван Мркић –

Кнеза Милоша 24-26
Б е о г р а д

Поштовани министре Мркићу ,
У име Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије позивам Вас на Петнаесту седницу Одбора, заказану за петак, 04.октобра 2013. године у сали 2, Дома Народне Скупштине, Трг Николе Пашића 13., са почетком у 12,00 часова.

На седници Одбора ће се разматрати једина тачка дневног реда: „Актуелни положај Срба у Федерацији БиХ“. (У прилогу сазив седнице)

Уколико нисте у могућности да се одазовете позиву, молим Вас да одредите представника, који би у Ваше име присуствовао седници и учествовао у њеном раду.

Уједно Вас обавештавам да су на седницу, поред чланова Одбора, позвани: министар, односно представници Министарства правде и државне управе ; Министарства финансија; Министарства привреде; Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства културе и информисања; директорка Владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Комесар за избеглице и миграције, Тужилац за ратне злочине, председник Привредне коморе Србије, директор Представништва Републике Српске у Београду и представници Срба из Федерације БиХ: Драго Калабић, председавајући Клуба СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ; Младен Босић, председавајући Клуба СДС у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ; Александра Пандуревић, председавајућа Заједничке Комисије за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику Парламентарне скупштине БиХ; Велимир Кунић, посланик у Представничком дому Парламента Федерације Босне и Херцеговине; Младен Лонић, председник Одбора за повратак избјеглих, прогнаних и расељених лица Дома народа Парламента Федерације БиХ; Славиша Михајловић, посланик у Дому народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине и шеф српског клуба посланика у Скупштини Ливањског кантона; Миладин Драгичевић, саветник Председника Републике Српске за избегла лица; Радмила Митровић,заменик министра за људска права и избјеглице БиХ; Драго Ковач, државни секретар у Министарству за људска права и избеглице БиХ Владика Атанасије- епископ бихаћко-петровачке епархије; Урош Макић, начелник општине Грахово; Стевица Лукач, начелник општине Дрвар; Радован Марковић, начелник општине Гламоч; Душан Дошен, председавајући Вијећа општине Босански Петровац; Драго Праштало, председник Скупштине општине Сански Мост и Петар Средановић, потпредседник Скупштине општине Равно.

Иницијатива за сазивање ове седнице потекла је од Коалиције удружења избјеглица у Републици Србији.

С поштовањем,
ПРЕДСЕДНИК
Александар Чотрић