Поводом оптужби хрватске посланице у Европском парламенту и предсједнице Хрватске странке права Анте Старчевић Руже Томашић да службени Београд хоће да затре хрватско име на тлу Војводине Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра неозбиљном и смијешном отпужбу хрватске посланице у Европском парламенту и предсједнице Хрватске странке права Анте Старчевић Руже Томашић да предсједник Србије Томислав Николић донацијом ћириличних читанки и граматике за учење буњевачког говора ученицима у Суботици настоји да уништи хрватски језик и културни идентитет, као и да службени Београд годинама покушава да затре хрватско име на подручју Војводине. Буњевци су, прије три вијека, као аутохтон народ дошли са подручја Босне и Херцеговине и Далмације на подручје Војводине. Србија својим Уставом гарантује потпуну слободу националног изражавања у складу са међународним нормама. Према попису из 2011. године Хрватима се изјаснило 57.900 а Буњевцима 16.500 становника. Србија има обавезу, као озбиљна држава, да поштује званичне резултате пописа.

Коалиција удружења избјеглица позива Ружу Томашаћ да, као посланик у Европском парламенту, осуди антићириличну кампању у Хрватској и да се јавно заложи да Хрватска поштује Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године према коме Срби имају право на слободну употребу српског језика и ћириличног писма у јавном животу у локалним самоуправама гдје чине преко једне трећине становништва. По последњем попису становништва у Хрватској 2011. године Срби чине више од 33% становништва у 21 општини и 2 града (Вуковар и Врбовско). Хрватска још увијек није спровела Уставни закон о правима националних мањина, што се тиче Срба, иако је то била једна од обавеза коју је преузела током преговора са ЕУ о поглављу 23 „Правосуђе и људска права“.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта