ДРУГО ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКА КОАЛИЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ИЗБЈЕГЛИЦА МИОДРАГА ЛИНТЕ ПРВОЈ ПОТПРЕДСЈЕДНИЦИ ВЛАДЕ И МИНИСТАРКИ ВАЊСКИХ И ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА ХРВАТСКЕ ВЕСНИ ПУСИЋ ПОВОДОМ НАСТАВКА БАХАТОГ И НЕЗАКОНИТОГ ПОНАШАЊА СЛУЖБЕНИКА У ХРВАТСКИМ КОНЗУЛАТИМА У БЕОГРАДУ И СУБОТИЦИ ПРЕМА ПРОГНАНИМ СРБИМА

Поштована госпођо Пусић,

Упутио сам Вам Отворено писмо 20. августа 2014. године поводом бахатог и незаконитог понашња хрватских службеника у хрватским конзулатима у Београду и Суботици јер континуирано врше притисак на прогнане Србе да, ако имају држављанство Србије и српску личну карту или избјегличку карту, у том случају морају одјавити пребивалиште и поништити хрватску личну карту. При том се према прогнаним Србима понашају бахато и износе неистине да немају право на двије личне карте. На моје тврдње нисте одговорили писмом него је Министарство вањских и европских послова издало саопштење на које смо одговорили са аргументима.

Желим, још једном, да Вас упознам са чињеницом да сам од министра унутрашњих послова Ранка Остојића дана 30.07.2014. године добио одговор на моје тврдње у горе поменутом писму које сам послао господину Милановићу. У одговору господин Остојић каже, између осталог, да је његово Министарство послало упуте Министарству вањских и европских послова, на чијем сте челу, ради цитирам, „обавјештавања свих дипломатско-конзуларних представништава Републике Хрватске, као и свим полицијским управама ипостајама на подручју Републике Хрватске. У упутама је између осталог наведено да уколико особа која пријављује привремени одлазак изван републике Хрватске нема одговарајућу документацију којом ће поткријепити разлоге привременог одласка, да се може уважити и њена писана изјава о разлозима привременог одласка у иноземство“. У свом одговору господин Остојић каже, такође, да су одредбом члана 3 става. 5 Закона о пребивалишту као разлози привременог одласка изван Хрватске наведени, цитирам, „школовање, посао, лијечење те други разлози у које се могу убројити и скрб о старима и немоћнима, обнова стамбених објеката или неки други разлози због којих се особа налази у иноземству“. У прилогу Вам, још једном, шаљем скениран одговор господина Остојића.

У поменутом одговору министра унутрашњих послова Ранка Остојића су, као што се може уочити, веома прецизно наведени разлози на основу којих прогнани Срби могу пријавити привремени одлазак изван Хрватске на 5 година и на тај начин задржати, поред српске личне карте или избјегличке карте, и хрватску личну карту која им је потребна ради рјешавања бројних проблема у Хрватској које још увијек нису рјешили, као и због чињенице да ако немају хрватску личну карту њихове куће и станови ће бити третирани као луксуз на који ће морати да плаћају велики порез. Поставља се питање зашто Министарство вањских и европских послова није наведене упуте министарства унутрашњих послова послало конзулатима у Београду и Суботици да поступају по њима или ако их је послало зашто амбасадор Хрватске у Србији Гордан Маркотић није инсистирао да његови подређени у конзулатима у Београду поштују наведене упуте?

Желим да Вам изнесем само неколико конкретних примјера прогнаних Срба, са важећим хрватским личним картама, који су прије неколико дана ишли у хрватски конзулат у Београду да поднесу захтјев за привремени одлазак изван Хрватске на 5 година на основу потврде о запослењу. У питању су Душко Илибашић из Книна и Ранка Остојић из Костајнице. Такође, одбијен је захтјев Ружици Олујић на основу потврде о лијечењу. Службеници у конзулатима су одбили да приме њихове захтјеве, као и захтјеве многих прогнаних Срба за привремени одлазак изван Хрватске на 5 година са образложењем да немају право на двије личне карте. Истовремено, имамо информације да су службеници у конзулатима у Београду и Суботици примали захтјеве прогнаних Срба који имају важеће хрватске личне карте за привремени одлазак изван Хрватске на 5 година ако се налазе у процесу обнове или стамбеног збрињавања.

Тражимо од Вас да одговорите на слиједећа питања:

Зашто службеници у хрватским конзулатима у Београду и Суботици примају захтјеве за привремени одлазак изван Хрватске на 5 година само оним прогнаним Србима који су у процесу обнове и стамбеног збрињавања иако имају двије личне карте тј. српску и хрватску или имају избјегличку и хрватску личну карту?

Зашто службеници у хрватским конзулатима у Београду и Суботици одбијају захтјеве за привремени одлазак изван Хрватске на 5 година прогнаним Србима на основу потврда о запослењу, лијечењу, школовању или овјерене изјаве о издржавању са образложењем да немају право на двије личне карте иако су у закону о пребивалишту наведени поменути разлози, као и у одговору хрватског министра полиције Остојића?

Ко је донио незакониту одлуку да службеници у хрватским конзулатима у Београду и Суботици не примају захтјеве за привремени одлазак изван Хрватске на 5 година дијелу прогнаних Србима и затим их прослиједе Министарсву унутрашњих послова Хрватске које треба да донесе позитивно или негативно рјешење?

Ко је донио одлуку да службеници у хрватским конзулатима у Београду и Суботици поштују закон о пребивалишту према дијелу прогнаних Срба који су у поступку обнове и стамбеног збрињавања а крше га према прогнаним Србима који пријављују привремени одлазак из Хрватске на 5 година на основу потврда о запослењу, лијечењу, школовању и изјава о издржавању иако закон то јасно омогућава?

Како је могуће да службеници у полицијским станицама у Хрватској примају захтјеве прогнаних Срба на основу потврда о запослењу, лијечењу, школовању и изјава о издржавању а службеници у хрватским конзулатима у Београду и Суботици то одбијају да чине?

Очекујем да ми, у разумном року, одговорите на постављена питања. Са садржајем овог писма упознали смо првог потпредсједника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивицу Дачића и предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца.

С поштовањем,

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта