Поводом отвореног писма члана Европског парламента Роџера Хелмера редсjедниci хрватске Владе Јадранки Косор Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Представници 100 избjегличких удружења и завичајних клубова поздрављају ставове члана Европског парламента Роџера Хелмера изражене у писму предсjедници хрватске Владе Јадранки Косор. Г-дин Хелмер је, између осталог, критиковао непоштовање имовинских права у Хрватској и затражио да наведена питања морају бити ријешена пре затварања преговора о Поглављу 23 са Хрватском, које се односи на питања правосуђа и људских права. Г-дин Хелмер наводи да се пред хрватским судовима развлачи више од милиона неријешених случајева кршења имовинских права и наводи да Хрватска није, у цијелости, извршила реституцију имовине и исплату надокнада за конфисковану имовину. Такође, поздрављамо приједлог г-дина Хелмера да се оснује снажан механизам за надгледање Хрватске прије окончања преговора те земље о чланству у Европској унији.

Због наведених чињеница сматрамо да треба да се отвори суштински дијалог са Републиком Хрватском и да се сва питања садржана у Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске ставе на сто и ријеше пре затварања преговора о Поглављу 23 и потписивања Уговора о приступању Републике Хрватске Европској унији. Полазна основа за проналажење правичног и трајног решења треба да буде Бечки споразум о сукцесији из 2001. године којим се у Анексу Г под називом «Приватна имовина и стечена права» каже да ће свим грађанима бивше Југославије бити заштићена, призната и враћена имовинска и стечена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године у складу с утврђеним стандардима и нормама међународног права.

Предсједник Коалиције,
Миодраг Линта