Поводом састанка представника 100 избjегличких удружења и завичајних клубова са замjеницом Специјалног представника Генералног секретара Савета Европе г-ђом Нађом Ћук који је одржан 16. марта 2011. године у Београду Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Представник 100 избjегличких удружења и завичајних клубова Миодраг Линта је упознао г-ђу Нађу Ћук са разлозима и циљевима Петиције избjеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске и замолио г-ђу Ћук да уручи три копије 45.000 потписа подршке Петицији избеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске који су прикупљени у првом кругу, заједно са три писма, за високе званичнике Савјета Европе: г-дина Торбјорна Јагланда, Генералног Секретара Савета Европе; г-дина Мелвута Чавушоглуа, Предсједника Парламентране скупштине Савјета Европе и г-дина Томаса Хамарберга, Комесара за људска права Савјета Европе. У молби за подршку преставници 100 избјегличких удружења и завичајних клубова траже да високи званичници Савета Европе подрже предлог да Парламентарна скупштина Савета Европе усвоји Резолуцију о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске и грађана који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Републици Хрватској. Такође, траже од Делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе на челу са г-дином Драгољубом Мићуновићем да подржи нашу иницијативу.

Г-ђа Ћук је оцијенила позитивно иницијативу 100 избјегличких удружења и завичајних клубова да поднесу Парламентарној скупштини Савета Европе приједлог Резолуције о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске и грађана који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Републици Хрватској. Она је препоручила да се представници 100 избјегличких удружења и завичајних клубова обрате делегацији српског Парламента и траже да у Парламентарној скупштини Савјета Европе подрже иницијативу о усвајању Резолуције. Посебно је истакла да се у рјешавању проблема избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске може очекивати подршка од комесара за људска права Савета Европе г-дина Томаса Хамарберга који у својим извјештајима алармира европску јавност о неријешеним проблемима.

Предсједник Коалиције,
Миодраг Линта