Поводом почетка другог круга прикупљања потписа подршке Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске Коалиција удружења избјеглица и Асоцијација избјегличких удружења издају САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 31. јануара 2011. године завршен је први круг прикупљања потписа подршке Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске. Координационо тијело 100 избјегличких удружења и завичајних клубова донијело је одлуку да се крене у други круг прикупљања потписа подршке Петицији због повећаног интересовања грађана, као и због наше намјере да упутимо снажну поруку међународној заједници и руковоствима Републике Хрватске и Републике Србије да нећемо одустати од борбе за проналажење правичног и трајног рјешења наших имовинских, станарских, стечених, статусних и бројних других проблема.

Позивамо све Србе и остале грађане коју су у могућности да нам се придружите у прикупљању потписа. Потребно нам је неколико хиљада активиста у Републици Србији и широм свијета који ће у свом окружењу тј. од својих комшија, рођака, пријатеља, колега на послу и других да скупе 20, 30, 50, 100 или више потписа. Потписи у другом кругу ће се прикупљати од 01. фебруара 2011. године до 31. марта 2011. године у Републици Србији, Црној Гори, БиХ (Републици Српској), САД, Канади, Аустралији и великом броју европских земаља. Подршка Петицији се потписује једанпут. Хоћемо овим путем да замолимо све оне који из било ког разлога нису потписали подршку Петицији у првом кругу, да то учине у другом кругу, те на тај начин допринесу успјеху ове акције.

Право потписа подршке Петицији имају три категорије пунољетних грађана у Републици Србији и широм свијета: 1) избјегла и прогнана лица из Републике Хрватске; 2) Срби и остали грађани који воде порјекло са подручја Републике Хрватске од 1918. до 1990. године тј. сви који су лично или чији су очеви и мајке или дједови и баке или прадједови и прабаке били принуђени из политичких или економских разлога да напусте мјеста свог порјекла; 3) грађани Републике Србије који су поријеклом из Републике Србије али су прије 1991. године радили на подручју Републике Хрватске гдје су стекли радни стаж, саградили куће, викендице, добили стан и слично али су оштећени у својим правима.

Више информација о другом кругу акције прикупљања потписа подршке Петицији можете добити у тексту под називом «Други позив за подршку Петицији» који се налази на сајту www.koalicija.org.rs (десна страна сајта) или путем телефона (011 3820 250; 063 76 96 937; 063 70 24 994) или лично доласком у канцеларију Коалиције удружења избјеглица (улица: Краљице Марије 47/2, Београд, код Вуковог споменика).

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта