Поводом завршетка акције прикупљања потписа подршке Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске у првом кругу и предаје прве копије потписа Предсједнику Србије Борису Тадићу Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У првом кругу акције прикупљања потписа подршке Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске који је трајао од 15. децембра 2010. године до 31. јануара 2011. године прикупљено је 45.000 потписа. Прикупљене потписе подршке Петицији из првог круга копирали смо у 20 примјерака. Представници 100 избјегличких удружења и завичајних клубова су 18. фебруара у 12 часова предали на писарници, за Председника Србије Бориса Тадића, прву копију од 45.000 прикупљених потписа подршке Петицији. Нажалост, том приликом ни Председник Србије Борис Тадић, нити његов савјетник за Србе у региону Млађан Ђорђевић нису сматрали за сходно да приме на састанак представнике избјегличких удружења и завичајних клубова (Допис Предсједнику Србије Борису Тадићу).

Остале копије потписа подршке Петицији планирамо да, наредних дана, уручимо још и Предсједнику Владе Србије Мирку Цветковићу, Предсједници Народне Скупштине Србије Славици Ђукић Дејановић, као и значајним личностима у међународној заједници (предсједнику Савета Европске уније, предсједнику Европске комисије, предсједнику Европског парламента, комесарима Европске уније за спољњу политику и безбедност и проширење, Влади Републике Мађарске која предјседава Саветом министара Европске уније у првој половини 2011. године, Генералном секретару Уједињених нација, Високом комесару УН за избјеглице, Председнику Парламентарне скупштине Савјета Европе, ОСЦЕ-у и др.) Такође, слиједеће недјеље планирамо да свим посланичким група у Народној скупштини Републике Србије (укупно десет) упутимо молбу да подрже наш приједлог Резолуције о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске и осталих грађана који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Републици Хрватској. У Резолуцији тражимо, између осталог, да Народна скупштина Републике Србије констатује да се крше људска права избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске и осталих грађана који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Републици Хрватској и да пружи пуну подршку захтјевима који су садржани у Петицији.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта