Поводом почетка пописа становништва, домаћинстава и станова у Србији који почиње 01. октобра 2011. и трајаће до 15 октобра 2011. године Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица позива сва лица која су избегла или прогнана са подручја Хрватске, Словеније и БиХ посебно обрате пажњу на поглавље миграције у Пописници. Контигент «избеглих лица» изводи се на основу одговора на питање. «Да ли сте икада живели/боравили ван Републике Србије непрекидно годину дана и дуже» и одговара на питање о главном разлогу миграције. Наиме, сва лица која изјаве да су се принудно доселила са подручја неке од следећих република бивше СФРЈ: Словеније, Хрватске, БиХ и Македоније, после 1991. године, а као главни разлог доласка у Републику Србију наведу «принудно преселење» сматрају се избеглим лицима. Избеглим лицима сматрају се и деца рођена у Србији под условом да су им оба или барем једна од родитења избегли. У избегла лица рачунају се сва лица без обзира да ли имају или не формални избеглички статус (избегличку легитимацију).

Коалиција удружења избјеглица изражава незадовољство јер Влада Србије није донијела одлуку да се на посебном формулару изврши и попис одузете, нестале и уништене имовине и других права избеглих и прогнаних лица и грађанима Србије који су оштећени у својим имовинским и другим правима на подручју неке од република бивше СФРЈ.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта