Поводом пописа становниства у Републици Хрватској од 01 до 28 априла 2011. године Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица позива избјегле и прогнане Србе да се слободно и без страха одазову предстојећем попису у Републици Хрватској и да се изјасне као Срби православне вјере. На тај начин ће остварити једно од својих људских права и допринијети очувању свог националног, културног и вјерског идентитета. Право пописа имају само избјегли и прогнани Срби који имају личне карте Републике Хрватске а не сви који су то право имали и 1991. године.

У случају да се наши земљаци не затекну код куће приликом доласка пописивача постоји могућност да се попишу у тзв. пописним центрима према мјесту пребивалишта који ће бити основани по општинама. Том приликом ће имати право да попишу, не само себе, него и чланове својих породица под условом да знају њихов ЈМБГ или ОИБ (особни идентификациони број). Међутим, то не значи да ће ући у укупан број становника Хрватске. Наиме, Република Хрватска се позива на међународне препоруке о пописима становништва да се у укупно становништво једне државе сматрају лица према принципу уобичајног мјеста становања.

Коалиција удружења избјеглица сматра забрињавајућим што у формуларима нису поименично наведене све етничке заједнице, вјероисповјети и језици већ постоје само рубрике хрватска националност и језик, као и римокатоличка вјера. Због тога постоји опасност да дође до злоупотреба и притисака на Србе да се изјасне другачије него што јесу тј. Срби православне вјере.

Предсједник Коалиције,
Миодраг Линта