Поводом посјете Предсједнице Владе Републике Хрватске Јадранке Косор Републици Србији Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Представници 100 избјегличких удружења и завичајних клубова предали су у Амбасади Републике Хрватске у Београду Писма са текстом Петиције и Приједлогом Декларације о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске и грађана који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Републици Хрватској за Предсједника Републике Хрватске Иву Јосиповића, Предсједницу Владе Републике Хрватске Јадранку Косор и шефове Клубова заступника у Хрватском сабору (Социјалдемократска партија, Хрватска сељачка странка, Хрватскa народна странка и Хрватска странка умировљеника, Хрватска демократска заједница, Хрватски демократски савез Славоније и Барање, Истарски демократски сабор, Самостална демократска српска странка, Клуб независних заступника и Клуб националних мањина,).

У писмима тражимо да Предсједник Републике Хрватске и Влада Републике Хрватске подрже Петицију и усвајање Декларације и пронађу свебухватно, правично и трајно рјешење имовинских, стечених и бројних других проблема преко 400.000 избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске и грађана који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Републици Хрватској. У писмима за шефове Клубова заступника тражимо да Хрватски сабор усвоји Декларацију о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске и грађана који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Републици Хрватској.

Усвајањем Декларације Република Хрватска би преузела одговорност за губитке који су Срби поднијели за вријеме и послије рата и исказала стварну, а не само декларативу, приврженост темељним принципа Европске уније а то су независно правосуђе и поштовање људских права. Након усвајања Декларације потребно је да се установи механизам путем којег би се одлучивало о сваком појединачном или породичном захтјеву. Сврха наведеног механизма би се састојала у томе да одлучује о томе да ли сваки појединац има право на реституцију (покретна и непокретна имовина, динарска и девизна штедња, заостале пензије, акције у предузећима, радни стаж и др.) или поштену компензацију и у случају компензације колико ће компензација износити.

Посебно желимо нагласити да наша иницијатива у вези Петиције и приједлога Декларације није уперена против Републике Хрватске. Напротив, увјерени смо да је она у интересу и Републике Србије и Републике Хрватске јер ће допринијети процесу јачања повјерења и помирењу између српског и хрватског народа и јачању квалитетне билатералне сарадње између двије државе. Такође, желимо нагласити да велика већина избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске подржава потписивање Уговора о приступању Републике Хрватске Европској унији под условом да се на свеобухватан и правичан начин ријеше проблеми који су садржани у Петицији али и бројни други.

Предсједник Коалиције,
Миодраг Линта