Поводом уочених притисака према српском становништву у погледу слободног изјашњавања своје националне, вјерске и језичке припадности на почетку пописа становништва у Републици Хрватској који траје од 01 до 28 априла 2011. године Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава незадовољство због чињенице да су већ првих дана пописа становништва у Републици Хрватској уочени притисци према српском становништву да се не могу слободно изјаснити као Срби православне вјере. Пописивачи су сугерисали испитанима да се не морају изјаснити у погледу националне и вјерске припадности и језика који говоре. Пописивачи су инструкцију да тако поступе добили на едукацијама за пописиваче. Такође, пописивачи код себе нису имали пописне формуларе на српском језику и ћириличном писму, иако је предвиђено да их имају. На тај начин је послана јасна порука Србима да нису добродошли ако желе да очувају свој национални и вјерски идентитет.

Апелујемо на надлежне институције у Републици Хрватској да омогуће свим грађанима потпуну слободу изражавања свог националног, вјерског и језичког идентитета. У супротном попис становништва губи смисао и може се оквалификовати као наставак политике чији је циљ Република Хрватска без или са што мање Срба. Такође, неспремност Републике Хрватске да омогући да се попишу сви избјегли и прогнани Срби, који су учествовали на попису 1991. године, показује да не постоји стварна политичка воља званичног Загреба да заштити њихова основна људска права која су уживали прије почетка рата.

Предсједник Коалиције,
Миодраг Линта