Поводом посјете предсједника Владе Србије Александра Вучића званичном Сарајеву гдје је био један од главних говорника на „Сарајево бизнис форуму“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица подржава приједлог предсједника Владе Србије Александра Вучића, који је промовисао током посјете званичном Сарајеву, о почетку сталног српско-бошњачког дијалога што укључује рјешавање свих отворених питања из прошлости. Коначан циљ тог дијалога треба да буде договор који ће обезбедити дуготрајан мир и стабилност између два народа. То је један од предуслова економског напретка и отварања радних мјеста.

Коалиција удружења избјеглица очекује да једно од питања у разговорима између Београда и Сарајева буде тежак положај Срба у Федерацији БиХ односно како им помоћи да опстану у условима који нису лаки. То подразумјева повратак отете имовине, накнаду штете за уништену имовину, електрификацију српских села, отварање малих погона, изградњу магистралних и регионалних путева у повратничким срединама, покретање Унске пруге, јачање безбедности, слободно коришћење српског језика и ћириличног писма у настави и јавном животу, повећање заступљености Срба у државмим службама на федералном и кантоналном нивоу и др. Поред тога потребно је разговарати о успостави истих стандарда у суђењима за ратне злочине што сада није скучај и бржем рјешавању питања несталих лица као најважније хуманитарно питање.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта