Поводом поступка пред Међународним судом правде у којем је Србија поднијела против Хрватскке противтужбу за геноцид над Србима од 1991. до 1995. године Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да иницијатива за вансудско поравнање у случају хрватске тужбе за геноцид није добра јер неће допринијети јачању повјерења и помирењу између српског и хрватског народа. Увјерени смо да је најбоље да суд разматра и хрватску тужбу и српску контратужбу и да на основу доказа процјени да ли је било геноцида или не. У случају вансудског поравнања оба народа ће сматрати да је против њих почињен геноцид.

Коалиција удружења избјеглица сматра да ће пресуда хрватским генералима којом је Судско вијеће Хашког трибунала утврдило постојање удруженог злочиначког подухвата и етничког чишћења над Србима у Хрватској знатно утицати на поступак пред Међународним судом правде. Поздрављамо чињеницу да је Влада Републике Србије у контратужби укључила, не само бројне детаље везане за злочине почињене над Србима у периоду од 1991. до 1995. године, већ и обиман историјски додатак о периоду од 1941. до 1945. године. Подсећамо да за почињени геноцид над српским народом у тзв. Независној Држави Хрватској досада нико није одговарао.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта