Поводом предаје Извјестаја о неиспуњавању захтјева из Петиције избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске Председнику Републике Србије Борису Тадићу Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 19. маја 2011. године представници 100 избегличких удружења и завичајних клубова предали су на писарници за Председника Републике Србије Бориса Тадића Извјештај о неиспуњењу захтјева из Петиције избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске са молбом да га преда предсједнику Европске комисије Жозе Мануел Барозу и европском комесару за проширење Штефану Филеу приликом састанка истог дана у 19 часова. Наведене захтеве из Петиције избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске својим потписом досад је подржало 60.000 оштећених грађана. Немамо информацију да ће г-дин Тадић предати извјештај г-дину Барозу и г-дину Филеу.

Око 500.000 избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске и преко 100.000 грађана који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Републици Хрватској у великој већини подржавају потписивање Уговора о приступању Републике Хрватске Европској унији под условом да Република Хрватска испуни европске стандарде у области правосуђа и темељних људских права. Увјерени смо да ће свеобухатно, праведно и трајно рјешење наших захтјева допринијети јачању повјерења и помирењу између српског и хрватског народа и успостави искрене сарадње између Републике Србије и Републике Хрватске. Ми хоћемо да будемо мост сарадње а не јабука раздора и реметилачки фактор.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта