Поводом одржаног округлог стола на тему «Петиција избеглих и прогнаних Срба и европске интеграције Републике Хрватске», Коалиција удружења избјелгица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У просторијама Комесаријата за избјеглице одржан је Округли сто на тему «Петиција избјеглих и прогнаних Срба и европске интеграције Републике Хрватске» у организацији Коалиције удружења избјеглица и Асоцијацаје избјегличких и других удружења. На округли сто су позвани лидери шест српских странка из Републике Хрватске, а одазвали су се Српска народна странка са Миланом Родићем на челу, Наша странка коју је предводио предсједник Јован Ајдуковић и Демократска партија Срба, чију је делегацију предводио предсједник Политичког савјета странке Вељко Џакула. Представници Нове српске странке на челу са Светисалвом Лађаревићем и Партије подунавских Срба на челу са Радом Лесковцем били су оправдано одсустни, док су представнци Самосталне демократске српске странке (СДСС) коју воде Војислав Станимировић и Милорад Пуповац одбили позив. На округли сто нису се одазвали, између осталих, Млађан Ђорђевић, савјетник Предсјендика Републике Србије Бориса Тадића и Јанко Веселиновић, предсједник Групе пријатељства са Републиком Хрватском у Народној скупштини Републике Србије.

Циљ Округлог стола био је да се допринесе проналажењу правичног и трајног рјешења бројних проблема избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске и отварању дијалога између релевантних институција Републике Србије, легитимних представника избјегличких удружења и српских политичких странака које дјелују у Републици Хрватској. Послије округлог стола усвојени су закључци у којима се тражи да Србија дефинише питање масовног кршења људских права 500.000 избјеглих и прогнаних Срба као једно од отворениох питања у односима а Хрватском, као и да Европска унија и Србија отворе суштински дијалог са Хрватском на основу бечког споразума о сукцесији који свим грађанима гарантује права која су имали на дан 31.12.1990. године. Учесници Округлог стола су подржали развој добросусједских односа између Србије и Хрватске али не по сваку цијелну, не преко леђа избјеглих и прогнаних Срба и не гажењем њихових права. Представници три српске странке из Републике Хрватске, који су били присутни на округлом столу, подржали су Петицију избјеглих и прогнаних Срба, као и захтјев да Хрватски сабор усвоји Декларацију о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба. Том Декларацијом се од хрватске државе тражи да преузме одговорност за губитке и страдања Срба у Републици Хрватској. Договорено је да ће се у наредном периоду одржавати редовни састанци с циљем да се настоји артикулисати нова српска политика у Хрватској. Српска народна странка и Наша странка доставили су нам и писма подршке Петицији и приједлогу Декларације. Писма подршке су најавиле остале српске странке из Хрватске, изузев СДСС-а.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта