Поводом предаје Извјестаја о неиспуњвању захтјева из Петиције избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске сефу Делегације Европске комисије у Републици Србији Венсану Дежеру Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Представници 100 избегличких удружења и завичајних клубова предали су шефу Делегације Европске уније у Републици Србији Венсану Дежеру Извјештај о неиспуњењу захтјева из Петиције избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске и пратеће документе са молбом да га преда високој представници Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон приликом њене посјете званичном Београду. Такође, г-дину Дежеру предано је још 13 примјерака Извјештаја с молбом да га пошаље у Брисел другим релевантним личностима у институцијама Европске уније (у прилогу). Наведене захтјеве из Петиције избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске својим потписом досад је подржало 60.000 оштећених грађана.

Извјештај 100 избегличких удружења и завичајних клубова под називом “Одузимање српске имовине у Републици Хрватској и хрватско правосуђе у функцији спречавања одрживог повратка избјеглих и прогнаних Срба” показује да Република Хрватска није испунила обавезе из Поглавља 23 тј. није учинила суштински помак у враћању одузетих имовинских и стечених права избјеглих и прогнаних Срба, успостави истих стандарда у суђењу за ратне злочине и есхумирању и идентификацији посмртних остатака Срба из преко 600 познатих гробних места на подручју Републике Хрватске. Извјештај је већ достављен амбасадорима Европске уније у Републици Србији и Републици Хрватској, као и представницима других релевантних међународних организација у Загребу и Београду.

Подсећамо јавност да је председница Владе Републике Хрватске 13 маја 2011. године послала извештај Европској комисији о испуњењу обавеза у поглављу 23 „Правосуђе и темељна људска права“ и оценила како оно омогућује да Европска комисија донесе одлуку о завршетку хрватских приступних преговора до краја јуна ове године.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта