Поводом предстојећег пописа становништва Србији који ће бити одржаан од 01. до 15 октобра 2011. године Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица већ дуже вријеме тражи од Владе Србије да донесе одлуку да се током пописа становништва у Србији на посебном обрасцу изврши евидениција избеглих и прогнаних Срба из држава насталих на подручју бивше СФРЈ (Хрватска, БиХ и Словенија), као и грађана Србије који су оштећени у својим имовинским и другим правима у наведеним државама, и да се изврши евиденција њихове одузете, нестале или уништене имовине и других одузетих права. Такође, тражимо да се избеглим и прогнаним Србима и другим оштећеним грађанима који живе у трећим земљама (Аустралија, Нови Зеланд, САД, Канада, европске земље и др.) омогући да путем емаила или наших дипломатско-конзуларних представништава попуне наведени образац.

На тај начин добили бисмо јединствену базу избеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана са простора бивше Југославије са прецизном едивенцијом о одузетој, уништеној и несталој имовини и другим одузетим правима. Након завршене евиденције Влада Србије би морала да формира Радну група која би извршила анализу пописног материјала и изашла у јавност са тачним подацима о броју избеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана и њихове одузете, уништене и нестале имовие и других одузетих права. Јединствена база оштећених грађана имала би велики значај у проналажењу свеобухватног, правичног и трајног решења наших проблема.

Јединствена база избеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана би ојачала позицију Србије да тражи отварање суштинског дијалога између Србије и Хрватске уз посредовање Европске уније. Дијалог би се водио у периоду док се Хрватска налази под мониториногом Европске уније који ће, какао ствари тренутно стоје, трајати до 01. јула 2013. године када би Хрватска могла да постане члан Европске уније.