Поводом пријема седмочлане делегације Коалиције удружења иѕбјеглица код предсједника Републике Србије господина Томислава Николића 03. августа 2012. године Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава задовољство због чињенице да је предсједник Србије Томислав Николић у разговору да нашом делегацијом показао разумијевање за проблеме са којима се суочавају избјегли и прогнани Срби и истакао да ће се заузети за њихово рјешавање. Том приликом је рекао да се бивша власт није озбиљно потрудила да рјеши наше кључне проблеме. Такође, важно је истаћи да је разговор вођен у пријатној и опуштеној атмосфери. Изражена је захвалност предсједнику Николићу јер је након првог писма у коме је затражен састанак примио нашу делегацију док је за вријеме бившег предсједника послато 11 дописа који су остали без одговора.

Предсједник Коалиције упознао је предсједника Николића са 5 група проблема са којима се суочавају избјегли и прогнани Срба: 1) отета имовина и стечена права и онемогућавање накнаде штете за уништену имовину; 2) питање несталих лица и непостојање механизма правичног новчаног обештећења за породице жртава; 3) двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине и ограничена слобода кретања за велики број учесника рата српске националности; 4) економска бесперспективност у повратничким крајевима и онемогућавање уласка српског капитала у Хрватску; 5) стамбени и бројни други проблеми у процесу интеграције у Србији. За сваку групу проблема наведено је низ чињеница. Такође, предсједник Николић подржао је нашу иницијативу да се сва избјегличка удружења уједине у једну кровну организаицју с циљем лакше и ефикасније комуникације са надлежним државним органима.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта