Повoдом протеста због постављања двојезичних табли у Вуковару и порука мржње према Србима у Дубровнику и Задру Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује дводневне протесте хрватских ратних ветерана у центру Вуковара због постављања двојезичних табли на латичином и ћириличном писму на неколико државних установа, као и антисрпске графите у Дубровнику и плакате с порукама мржње према Србима у Задру. Најновији догађаји не представљају никакво изненађење и само су један у низу догађаја којима се шаље јасна порука Србима да нису добродошли у Хрватској. Темељни проблем Срба у Хрватској је дискриминација у законодавству и у поступању државних органа с једне стране и неспремност хрватског друштва да се суочи са својом антисрпском прошлошћу с друге стране.

Коалиција удружења избјеглица сматра да Хрватска није заслужила да 30. јуна 2011. године затвори преговоре са Европском унијом о Поглављу 23 „Правосуђе и темељна људска права“. Један од разлога јесте чињеница да Хрватска није спровела Уставни закон о правима националних мањина који је усвојен још далеке 2002. године. У наведеном закону и законима који из њега произлазе, Срби имају право на слободну употребу српског језика и ћириличног писма у општинама и градовима гдје их је више од 33 одсто према попису становништва. Према резултатима пописа из 2011. године Срби то право треба да остваре у 21 општини и два града – Вуковару и Врбовском. Такође, Хрватска не поштује у пракси одредбу Уставног закона о правима националних мањина који Србима гарантује пропорционално запошљавање у општинама и градовима гдје их је више од 15 одсто и у жупанијама гдје их је више од 5 одсто.

Коаалиција удружења избјеглица очекује да Предсједник Народне скупштине Небојша Стефановић сазове посебну сједницу Парламента на којој би се расправљало о кршењу људских права избјеглих и прогнаних Срба с једне стране и Срба у Хрватској с друге стране. Након расправе усвојила би се Резолуција о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана из Хрватске и Босне и Херцеговине. Циљ Резолуције јесте да обавеже Владу Србије да покрене озбиљан дијалог са Хрватском и Босном и Херцеговином о доследном поштовању међународних конвенција и међудржавних споразума, посебно Анекса Г Бечког споразума о сукцесији, којима се штите темељна људска права и слободе свих грађана без обзира на националну, вјерску или било коју другу припадност.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта