Повoдом рушења споменика у мјесту Голубић, крај Книна Коалиција удружења избјеглица, кровна организаицја 72 удружења, и Завичајно удружење „Голубић“ издају САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица и Завичајно удружење „Голубић“ најоштрије осуђују рушење споменика као знак сјећања на српске жртве из села Голубић које су страдале у рату 1991.-1995. године. Споменик је подигнут 2011. године у порти цркве Светог архиђакона Стефана која је прошле године обиљежила 550 година постојања. Спомен плочу са крстм и натписом „Сјећање на Голубићане страдале у ратовима“ подигли су мјештани наведеног села. Рушење споменика у селу Голубић представља један у низу догађаја у Хрватској који су уперени против свега што је српско а имају за циљ да шире несигурност и страх код српског становништва.

Коалиција удружења избјеглица и Завичајно удружење „Голубић траже да надлежни државни органи Републике Хрватске пронађу, у што краћем временском року, починиоце овог вандалског чина и да их процесуирају у складу са законским прописима. Хрватска имају обавезу да поштује темељне европске вриједности а то су поштовање жртава без обзира на националну и вјерску припадност, толернција, владавина права и људска права. Такође, очекујемо да Министарство спољних послова Србије упути протест Министарству вањских послова Хрватске због рушења споменика и затражи да се хитно расвијетли наведени антицивилизацијски чин.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта

Предсједник Завичајног удружења „Голубић“
Милорад Станчевић